Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
mám dotaz, kterým jsem se dříve zabýval ale nedošel jsem k řešení.
Je nějaký postup, kterým můžu převést číslo zapsané pomocí libovolné mocniny na číslo v mocnině o základu 10 (a*10^b).
Jde mi o postup, kterým by to šlo odhadnout zpaměti bez použití kalkulačky či počítače. Nechci exaktní výpočet, ale abych si mohl představit, když uvidím číslo např. 5^50 přibližný řád v desítkové soustavě.
Pomoci logaritmu, ale k odhadu to moc nepomuze. Pokud cislo
vyhodne zlogaritmujeme a pak zase odlogaritmujeme, rekneme, ze
Bohuzel, nevim, co lepsiho z toho vydupat

↑ user:
Asi hodně záleží na tom, co zrovna chceš převést a jak moc složitý výpočet jsi ochotný v hlavě provést. Já bych třeba vzal 5^50=(10/2)^50=(10^50)/(2^10)^5. Pamatuju si, že přibližně platí 2^10=10^3, takže přibližně 5^50=10^50/(10^15)=10^35.
Obecnější postup by se dal shrnout asi takto: Pokud mám mocninu a^b, tak si najdu nějakou mocninu a^c, která je blízká nějaké mocnině desítky, např. a^c=10^d. Pak provedu celočíselné dělění b/c. Další postup je snad jasný, nechce se mi to vypisovat. Kdyby nebylo, napiš :-).
Děkuju za odpovědi, obě byly přínosné. V té první jsem si zase trochu ujasnil jak se dá hezky použít matematika a u druhé jsem pochopil princip, takže asi zapamatovat pár mocnin a mohlo by to i jít.
S tou 2 je to hodně pěkný. Protože všechno je vlastně polovinou něčeho a ten postup můžu nahoře (v čitateli) opakovat znovu, takže z hlavy to možná nespočítám, ale odhad s pomocí papíru by mohl jít.

↑ user:
Tam je ale podstatné to, že 5 je polovina zrovna desítky :-). Třeba to, že 7 je polovina 14 nám asi moc nepomůže. Tam bych ale třeba využil toho, že
, takže
. Z toho třeba zpátky na
.
Snad vždycky se dá najít nějaký takový postup, kterým to přibližně odhadneme.
Stránky: 1