Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 05. 2011 15:44

zuzule
Reputace:   

Podobnost matic

Ahoj mám problém s podobností matic moc jim nrozumím. Zkoušela jsem vypočítat dva příklady podle toho, co mám z přednášek jako vzor a chtěla jsem někoho poprosit, jesti by se na to kouknul a popřípadě mi řekl, co tam mám špatně.
http://www.sdilej.eu/pics/5e31bc5c7498f … 15bfcf.jpg
http://www.sdilej.eu/pics/13c2ad5ba4775 … 70edfa.jpg

Děkuji za pomoc

#2 22. 05. 2011 16:33

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Re: Podobnost matic

A co je zadání těch příkladů? To z toho není vůbec jasné, stejně jako postup, ovšem tuším, že to první je příklad, který jsem poměrně podrobně řešil zde.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#3 22. 05. 2011 16:52

zuzule
Reputace:   

Zadáním je zjisti jestli matice A a B jsou podobné. Ano je to něco jak jsi tam řešil, ale nějak nevím jak to z toho poznám pomocí výpočtu, protože jsme si to na přednášce ukazovali pomocí výpočtu a to že mu tam napíšu jen dvě rovnice mu stačit nebude.
Šla jsem na to přes vlastní čisla, udělala jsem si determinant obou matic a na diagonálu dala -lambda a jelikož je to několika násobný vlastní číslo tak jsem se učili že musím udělat i mocniny těch vlastních čísel a zjistíme jestli i pro rovnice (A-lambdaE)^2 a (B-labda*E)^2 jsou podobné tím že nám výjdou pokaždý stejný výsledky.

#4 23. 05. 2011 01:33

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Stejně jako jsem psal vedle, $(A-2E)^2$ a $(B-2E)^2$ mají různou hodnost, proto matice A, B nejsou podobné.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

Zápatí