Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj už to tu jednou zmiňovala zuzule tu stejnou rovnici, ale nějak to tam není dořešené a já bych potřebovala poradit jak mám upravit rovnici pro skládání permutací, která vypadá třeba takhle:
A problém je vtom, že nevím jak to mám "roznásobit" abych osamostatnila na levé straně to X a potom ty permutace správně na pravé straně složila. Vím, že mi
ale nevím, jestli když udělám
jestli je to taky správně, pokud by to bylo správně, tak mi výjde
.
Díky za radu

Uvědomuješ si, že skládání permutací není komutativní?
Ano, ke každé permutaci
existuje
taková, že
.
Výsledek ale není
.

↑ Orbuth:
Chci postupně „odstranit“ permutace z levé strany tak, aby mi tam zůstalo samotné X. První krok může být třeba vynásobení obou stran zleva prvkem
. Co mi zůstane napravo mě moc netrápí, ale hlavní je, že nalevo se objeví vedle sebe
, což nahradím identitou. Podobně postupuji dál, násobím vždy tak, aby se část levé strany dala nahradit identitou.
Pokud víš, že skládání není komutativní, tak mi není jasné, jak ses dostala k výsledku
.
Nevím mno nějak jsem to z toho odvodila to je jedno je to blbost :-)
Takže pokud jsem tě dobře pochopila tak ted bych třeba mohla násobit z prava B a vznikne mi
což nahradím identitou potom můžu násobit z leva
a z prava B násobit
a tím si osamostatním X a co ted z tou pravou stranou?

↑ Orbuth:
Buď jsi mě nepochopila, nebo jsi to úplně pomotala :-).
Když budeš rovnici
násobit zprava B, dostaneš
,
to znamená, že tam
nikde nevznikne.
Mno asik jsem to pomotala celý do sebe už mi to nějak nemyslí celej týden se učím na zkoušku z algebry a začíná se mi to celý plantat dohromady. :-) A teda jestli jsem to ted pochopila tak zprava znamená násobit pravou stranu u X a zleva to znamená násobit levou stranu u X?

↑ Orbuth:
Aha, tak už tuším, kde je problém. :-)
Násobit zprava znamená vynásobit vše, co je na obou stranách rovnice, zprava. Bez ohledu na to, kde je X. Když mám rovnici
a vynásobím jí zprava nějakým T, dostanu
.
Kdybych ji násobil T zleva, tak dostanu
.

↑ Orbuth:
Je možné, že ti tak vyšla, ale správně to není. Tak postupně. Mám rovnici
Vynásobím ji zleva
:
Upravím levou stranu (využiju
) a dostanu
.
Teď se budu chtít zbavit toho B před rovnítkem. Toho se nejlépe zbavím tak, že rovnici vynásobím zprava
, protože pak dostanu
a po úpravě
Už je to jasné?
Schválně jsem psal zbytečné závorky (zbytečné, protože skládání permutací je asociativní), aby bylo jasné, že vždy násobím celou stranu.

↑ Orbuth:
Ano :-)
Stránky: 1