Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

DO semifinále pohárové soutěže v kpané se probojovala mužstva a,b,c,d. Soupeři budou určeni losem, jaká je pravděpodobnost, že se utkají mužstvo a s b ... c s d?
m = 6
m(A) = 1 tedy příznivé ... V tom bude asi chyba, pokud to srovnám s výsledky.
Pokud ale uvažuju, jak uvažuju, tak můžou tyhle dvojice nastat jenom v jednom případě ne?
výsledek je 1/3
díky za pomoc :)
K mužstvu A môžeš priradiť tým 1) B ......... druhe semifinále bude C:D
2) C ......... druhé semifinále bude B:D
3) D ......... druhé semifinále bude B:C
K mužstvu B môžeš priradiť tým 4) C ......... druhe semifinále bude A:D {pozri rozloženie 3}
5) D ......... druhé semifinále bude A:C {pozri rozloženie 2}
K mužstvu C môžeš priradiť tým 6) D ......... druhé semifinále bude A:B {pozri rozloženie 1}
Kombinácii 2. triedy zo 4 je síce 6 ale to by si vypočítal koľko je všetkých kombinácii 2 tímov z týchto 4. Ty ale potrebuješ brať do úvahy aj tie druhé dvojice zápasov ktoré sa ale neskôr opakujú. Preto treba výsledný počet 6 predeliť 2!=2 . Neviem, ale asi tomuto môjmu "výkladu" nepochopíš :(

Ty ale potrebuješ brať do úvahy aj tie druhé dvojice zápasov ktoré sa ale neskôr opakujú.
Pokud do uvahy budu brat nejake dvojice navic, tak v tom pripade, proc to delim 2! kdyz mam uvazovat jeste nejake dvojice navic? :))
Ale asi jsem to pochopil, tim, ze vyberu jednu dvojici, tak ta druha uz je urcena, takze K(2,4) ziskam vsechny dvojice, ale v pro tenhle priklad se mi tam 3 opakujou :)
Diky za pomoc :))
K tomu abych jednoznačně určil kdo s kým bude hrát mi stačí vybrat jednu dvojici. Celkem mohu vybrat 6 dvojic. Pokud vyberu dvojici AB tak vyhovuji podmínce. Pokud ale vyberu dvojici CD tak taky vyhovuji podmínce. Aby se tedy spolu utkala zadaná mužstva mohu vybrat 2 dvojice z 6
↑ FlyingMonkey:
myslel som to tak že treba brať ohľad na to že sa budú neskôr opakovať. Nesprávne som sa vyjadril :)