Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
(Je to zatím jen demo, nepoužívejte to prosím nikde jinde na fóru.)
Zkusil jsem implementovat vykreslování grafů. Je to zatím beta nebo spíš alfa verze. Používám graph.tk, což je knihovna založená na HTML5 Canvasu, z čehož vyplývá, že to poběží jen v moderních prohlížečích. Funguje mi to ve Firefoxu, Chrome a Safari, v Opeře to nefunguje asi kvůli nějaké chybě v Javascriptu, samotný Canvas Opera zvládá. IE netuším. Bug v Opeře se snad brzy opraví a IE9 už by canvas mělo umět nativně — ale možná je tam nějaký hack.
Plusem je, že je to interaktivní, kolečkem přibližujete a oddalujete, táhnutím myši pohybujete s plátnem podobně jako třeba na mapy.cz. Před vykreslením lze nastavit přiblížení a střed, zvládá to vykreslit i více grafů v jednom obrázku. Šla by udělat i změna velikosti okna. Největší nevýhoda je ta nepodpora v prohlížečích. To lze vyřešit třeba tím, že se místo grafu zobrazí odkaz na Wolfram Alpha, který ten graf vykreslí.
Ukázky grafů. Holé x^2:
syntaxe: (budu používat kulaté závorky místo hranatých): (graph)x^2(/graph)
Zmenšení grafu:
(graph scale=0.5)x^2(/graph)
Změna středu:
(graph center=0,3)x^2(/graph)
Obojí dohromady:
(graph scale=0.2 center=0,12)x^2(/graph)
Více grafů:
(graph scale=0.2 center=0,6)x^2,abs(x), sin(x)*4(/graph)
Nějak takhle (v hezčím provedení) by se to mohlo zobrazit lidem, kteří nemají prohlížeč, který toto podporuje:
Váš prohlížeč neumí vykreslit grafy přímo zde na stránce. Pro zobrazení grafu x^2 se podívejte na Wolfram|Alpha.
Líbí?
↑ zdenek1:
Teoreticky jo, ale zatím to prosím nikdo nikde nepoužívejte, minimálně musím přidat kontrolu toho, jestli to prohlížeč zvládne vykreslit.
Pořád to nefunguje v Opeře, chtěl bych, aby to alespoň fungovalo v Safari+FF+Chrome+Opera. I když trojice FF+Chrome+Safari pokrývá 2/3 návštěvníků, tak možná už to stačí a zbytek bude holt odkázán na Wolfram… Na druhou stranu na webu výrobce je, že by to mělo běžet ve všech moderních prohlížečích, které podporují canvas, což Opera je, takže možná je chyba někde jinde, zkusím to ještě nějak zjistit.
↑ jarrro:
Napsal jsem autorovi email, už to opravil :-). Ještě tam přidám detekci pro IE, tam to předpokládám nefunguje, a může se to začít používat. Snad se k tomu dostanu brzy.
Přidal jsem detekci MSIE, kde to místo grafů zobrazí odkaz na Wolfram, trochu jsem upravil vnitřnosti, ale jinak myslím, že už to můžeme začít používat. Kdyby s tím byly nějaké trable, tak dejte vědět.
↑ Lukee:
Je k tomu někde nějaký návod nebo alespoň vypsané vše, co to umí?
↑ Pavel Brožek:
Asi nic podrobného neexistuje, nic lepšího než http://graph.tk/about/ jsem nenašel.
↑ Lukee:
Píšeš v úvodním příspěvku, že IE9 by to už mělo zvládat. Přesto to zobrazuje odkaz na Wolfram. Nemohl bys to tedy zkusit nastavit tak, aby to šlo i pro IE9? (Mě to sice netrápí, používám FF, ale určitě bude časem přibývat lidí s IE9).
↑ Pavel Brožek:
Aha, to je fakt. Nemohl by to někdo zkusit? Já mám jen IE8. Funguje vám s IE9 tohle?
↑ Pavel Brožek:
Hmm, tak to někde seženu IE9 a zkusím to nějak vyřešit. Zatím to nechám jak to je.
Nasel jsem asi prvni bug, graf se v hidu vykresluje s jakymsi divnym stredem, viz:
↑ Pavel Brožek:
A ve FF to funguje? Mě ne... (mám FF 4.0.1)
↑ janca361:
Mám FF 3.6.17 a funguje bez problému.
↑ janca361:
Mně to funguje ve FF 4.0.
↑ Pavel Brožek:↑ teolog:
Dnes už to funguje :)
Včera asi byl někde problém...
.... nejspíš mezi počítačem a židlí, tam bývá většinou....
Môžu, alebo budu moct pouzivatele pouzivat grafy? Odkedy?