Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ ttopi:
Já to takto pěkně napsat neumím neznám ten "programovací jazyk.
Naposledy jsem chodil do školy před 28 roky. Takže píši a počítám tak, jak mě to před dávnými roky naučili.
↑↑ Cheop:
Omlouvám se, měl jsem taneční, tak jsem dříve nestíhal odpovědět :)
Jinak k odpovědi:
Vzhledem k tomu, že tazatel nevěděl, jak vyřešit exponenciální rovnice (a to ne zrovna těžké) a se soustavou rovnic si také nebyl jsitý, tak mi přišlo nejlehčí zvolit možnost substituce, přeci jen je vidět hned na začátku těchto příkladů a rovnice se mu tím značně ulehčí, přeci jen lineánrí rovnice se řeší většinou snáze ;)
↑ Cheop:
Zdravim Vas :-)
Kolega ttopi to urcite nemyslel nejak zle. Ten "programovaci" jazyk urcite zvladnete na stejne urovni jako ostatni mistni TeX amateri, co se tady pohybuji. Take se tady pohybuji TeX profesionalove a je to od nich moc hezke, ze navedou, poradi a doporuci, kdyz je potreba. Muzete se podivat do starsich prispevku, jak ja jsem byla tepana od kolegy Mariana, moc mu za to dekuji :-)
S Vasi velice slusnou upravou zapisu to nebude zadny problem - nebot umite moc pekne pouzivat zavorky. Proto zkuste klepnout na tlacitko TeX nalevo dole pod zpravou, co pisete, ve zprave se objevi dvojice hranatych zavorek a Vy zkusite do mezery mezi zavorky napsat ten Vas y = sqrt(x+1). Pak klepnete na tlacitko Nahled a uvidite, jak se to podarilo.
Jinak tu mame LaTexove piskoviste v Ostatnim, kde si muzete cvicit ve psani a urcite se nekdo poradi, pokud bude potreba.
Sice jsem sve oficialni vzdelani ukoncila pred 22 lety, z cehoz usuzuji, ze budu malinko mladsi :-), ale jako zena si troufnu na otazku - preferujete tykani nebo Vykani?
Tesim se moc, ze s nami vydrzite a prispejete :-) Jelena
↑ O.o:
Zdravim :-)
Mas naprostou pravdu - take se snazim uz z charakteru dotazu poznat, jak na tom dotycny je, zda ten vyklad musi byt opravdu "polopaticky" nebo mohu jen zkracene "nakopnout" :-)
Pokud je zvyk na substituci, tak je to pak snadnejsi pri vysvetleni "slozitejsich" typu, kde se prevadi na kvadratickou rovnici apod.
PS.
Jake tanecni v tom horku :-) - ztraty NaCl (jeste podporeno pozitim CH3CH2OH, ze?)
Ostatne, co zacit s prosazovanim samostatneho chemickeho bloku tady na foru - pochopitelne vice zamereneho na vypocty apod. pujdeme do toho?
Konec OT. Dalsi debata mimo tema se presouva do Ostatniho, pokud mate zajem :-)
↑ jelena:
Také zdravím, hned se člověku zvedne nálada, když vidí příspěvek od vás :)
Musím říct, že substituci jsme na škoel používali je poskrovnu, takže si na ni zvykám až tady na fóru (až tady jsem zjistil, že se dá používat opravdu často ;)).
V tanečních mám teď už jen dvě poslední hodiny pokračovaček (škoda, človkě se tam příjemně uvolní a užije si zábavu). Jinak žádná podpora se nekonala, jsem totiž, jak se to jen říká, že by abstinent (a to ej ještě slabě řečeno :))? Takže výše zmíněná látka je pro mne opravdu více zajímavá spíše denaturovaná, když potřebuji něco nutně vyčistit ;)
Určitě by byl zajímavý chemický blok, ale nejsem si jistý, jestli bych tam byl velkou podporou. Už jen to, že po maturitě toho člověk tolik zapomene ^.^, ale jestli se vám to povede prosadit, tak bych se snažil, jak by to jen šlo (esterifikaci bych ještě zvládl, to snad nejde zapomenout ;)).
PS: Zájem o porkačování diskuse by určitě byl..
Omlouvám se za OT.
zavedeme substituci a dostaneme:
vrátíme se k substituci
rovnici umocníme a dostaneme:
Ještě jak se to napíše lépe, aby to 2 na 6 +y bylo takové učesanější?
↑ Cheop:
Já jsem zvyklý na pravý alt a písmena B N => Palt +b = { .... Palt + n = }. Přijde mi to rychlejší než to "vy?ukávat" alt + 123 (numerická klávesnice) a alt + 125.
Na rhanaté závorky používám také klávesové zkratky (je to zvyk z psaní webu zpočátku bez bindů .)). Palt + f nebo Palt + g ;)
Možná spší místo Palt by se mělo používat Ralt, ale jsem čech a přišlo mi to vzhledem k původnímu označení (pravý alt) příhodnější, tak men prosím nekamenujte.