Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

vysetri konvergenciu radu
(pomocou porovnavacich kriterii , d Alembertovho podieloveho alebo Cauchyho odmocninoveho)

otazky
1/ v zadani su uvedene kriteria - to znamena , ze pomocou inych sa neda urcit konvergencia ?
2/ z Demidovica vidim, ze ked ide suma od 2 , tak rad konverguje , bude tomu tak aj od 1 ?
(akurat neviem ako sa k tomu dopracovali )
3/ akou najlepsou cestou sa vydat ? totiz na jednej hodine dokonca nas pan vyucujuci sa "trapil" hodinu s jednym porovnavajucim kriteriom a to uz ma svoje roky ! , sa necudujem ze z tychto poslednych pisomiek som skoncil na 0b :(
dakujem vopred za vsetko "!
wolfram to vidi takto ...
n=1
n=2
Ad 1/ Doporučení třech metod neznamená, že by to nešlo jinak.
Ad 2/ Děmidovič se asi chtěl vyhnout otázce jak definovat prvý člen, tj. hodnotu 0^0 .
Obecně platí, že konečný počet členů konvergenci řady neovlivní.
Ad 3/ Neljepší cestou by bylo vyzkoužet více možností. I když by některá z nich nevedla k cíli, získal bys cennou zkušenost
pro další úlohy. Když by mi šlo o čas, tak bych zde přednostně zkusil Cauchyovo limitní kriteriium.

↑ Rumburak:Cauchyho limitne znamena Cauchyho odmocninove ? a eistuje este Cauchyho integralne... dakujem
takto ?
![kopírovat do textarea $\sqrt[\infty] {\left(\frac{n-1}{n+1}\right)^{n(n-1)}}$](/mathtex/49/49042845ac1ad30875a340bb4e8122af.gif)
spravne som to pochopil ...?
lenze cosi mi tu aj tak nehraje... vsak je rozdiel ked ide rad od 2 a od 1 ... a v tejto limite am zahrnute len nekonecno, iba ak by som mal dve limity ...
↑ jancidubova:
Pro výpočet limity poloupnosti není podstatné, kterou hodnotou indexu začíná.
Ale
(s odmocnitelem
) není definovaný výraz,
takže z něho ani nejde počítat limitu. Co tam mělo být správně ?
PS. Pro vyšetřování konvergence řad speciálních vlastnotí existuje též tzv. integrální kriterium ,
ale neslyčel jsem, že by se nazývalo "Cauchyovo i. k.".

↑ Rumburak: v Demidovicovi je pisane Cauchyho integralne kriterium, to mam odtial...
a tu definiciu som ocividne nepochopil kedze to nemoze byt nekonecna odmocnina / vsak sa mi to zdalo cudne.../ premyslam aka ta mma byt hodnota n ... no ako pozeram napr.
tak tam ma byt len "n -ta odmocnina " cize staci len spocitat spominanu limitu z
...
↑ jancidubova:
Ano, jako odmocnitel tam mělo být n . Co to udělá s exponentem n(n-1) , který je ve výraze pod n-tou odmocninou ?

↑ Rumburak:zatial som prisiel na toto... resp toto
Rumburak napsal(a):
↑ jancidubova:
Co to udělá s exponentem n(n-1) , který je ve výraze pod n-tou odmocninou ?
Cize ostane n-1 ak som pochopil spravne pravidla o odmocninach
↑ jancidubova:
Na to ale přišel Wolfram. Na co jsi přišel Ty ?

↑ jancidubova:
Ano, to je správná úprava našeho výrazu
. No a z toho máme spočítat limitu pro n ---> oo .

↑ Rumburak: a opat k nasim "slavnymi" limitam...
?
↑ jancidubova:načo to prevádzaš na exponenciálu ako ti o pomôže? nie je jednoduchšie
?

↑ jarrro: ano , mas pravdu, polrocna obsencia od limit sa potvrdila ... pomaly sa mi zacina vyjasnovat este posledny krok a je to .... :)
↑ jancidubova:
Pokud tím bylo míněno
,
pak tudy by asi vedla cesta k cíli, když bychom to napasovali na některou známou limitu.
Jako jednodušší mi připadá použít úpravu
.
Jak to vypadá s limitami obou činitelů vpravo ?
EDIT. Viz rychlejší ↑ jarrro:.

ano, ospravedlnujem sa v tex/e som zatial len v zaciatkoch
presne takto som to myslel
....ta prava strana
mi cosi hovori, len musim pozriet do zimneho semestra, mozno sa mi hned vyjasni ...

↑ Rumburak:
prvy clen je ocividne 1 po dosadeni nekonecno za n ... staci takto vyargumentovat ?
a druhy
:) cize 
vysledok po uprave 
teda teraz mozno skonstatvat ze rad konverguje ? , ...
....no ale mame rad od n = 1 i od n=2 , ako nam pomohol vysledok limity pri tychto odlisnych intervaloch ? :) dik

↑ jarrro: medzitym som editoval prispevok a pribudli dalsi otaznky ... :)
↑ jancidubova:konečný počet členov konvergenciu neovplyní len súčet sa zmení a pre n=1 vyjde 0^0 čo je nedefinované mohlo by sa dodefinovať jednotkou ako príslušnú limitu,ale načo?
↑ jancidubova:
po úpravě je
(nikoliv
) .
Limita činitele
je 1 , takže limita součinu 
je součin limit činitelů, tedy
, což je kladné číslo menší než 1, takže Cauchyovo odmocninové kriterium říká,
že řada, kterou jsme zkoumali, konverguje.
Tomu poslednímu dotazu ale nerozumím. Jaké intervaly máš na mysli ? Co mají s limitou nebo konvergencí té řady společného
čísla n=1 nebo n = 2 ?

↑ jarrro: ok ,cize vyratam limitu a ale treba slovne apon uviest pri vypocte tomto rade iducom od 1, ze je nedefinovany , takze dodefinujeme napr n berieme od 2 ...

↑ Rumburak: ano spravil som preklep ani som si to akosi neuvedomil , dik
na tu definiciu, ktoru som sem vlozil som uz aj zabudol , ale konecne s VASOU oboch pomocou som vyratal vobec prvy rad :) ..sustredil som sa na limitu a ze co s vysledkom to mi uz uplne vyfucalo , chce to cvik ... ako kedysi na ZS 5*9 = 45 ... :D
k tej poslednej otazke , tam si len treba uvedomit ze na n=1 je to nedefinovane a tak to treba uviest pri pocitani prikladu , lebo zbytocne stratim body...
dakujem este raz Vam obom hlavne za trpezlivost ... nic sa neda robit aplikovat treba vsetky doterajsie poznetky z VS :)
tak ak nie su ziadne namietky dodatky doplnky ? ak budem mat posledne slovo aj o cca 23 00 = oznacim ako vyriesene , pekny horuci den
Stránky: 1