Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ Martinez:
Ahoj .),
Hodnost naší matice A zjistíme, pokud ji upravíme na horní trojúhelníkovou matici ekvivalentními úpravami.
První úprava:
- prohodil jsem dva sloupce (tato operace nemění hodnost matice, tedy bez problémů). Tedy ve druhé matice je první sloupce pro neznámou, nazvěme ji např., x_2, druhý sloupec pro neznámou, např., x_1, třetí sloupec pro, např., neznámou x_3 a čtvrtý sloupec je vektor pravých stran, budeme mu říkat napříkla vektor b.
Druhá úprava:
- součet prvého a druhého řádku matice.
Třetí úprava:
- druhý řádek matice jsem vynásobil mínus dvěma (čísly -2) a přičetl ke třetímu řádku.
Hodnost matice A, je rovna počtu řádků její horní trojúhelníkové matice, tedy:
Hodnost rozšířené matice je obdobná záležitost:
Počet neznámých (složek vektorů), značme jej např. písmenem "n":
Poznámka k počtu řešení:
Dále už jen jednoduše dosazujeme:
Neumím psát šipku nad písmena pro znak vektorů, proto u zápisu rozšířené matice jde o rozšíření vektorem b, ne jen nějakou neznámou b a x na konci je vektor řešení x, snad někdo poradí jak na ty šipky ;).
Moc se mi nelíbí ta výsledná čísla, tak prosím zkontroluj celý postup od začátku a poté i dosazování .-).
PS: Neporadil by mi někdo, prosím, jak správně na ty závorky v texu?

↑ ladik.ex:
Podmínky řešitelnosti:
- jmenovatel zlomku se nesmí rovnat 0 (nulou nelze dělit)
Aby tato rovnice platila pak:
Zlomek bude nulový když čitatel zlomku = 0 (nemůže být - podmínka řešitelnosti) proto:
Rovnice nemá řešení.
ahojik lidičky mola bych se zeptat na rovnice sem uplně na tohle blba jak se to počíta diky mociik jana(sem tady nova)

↑ jana vylitova:
Protože jsi nová:
1) Založ si svoje nové téma (tady by se to mohlo ztratit)
2) Musíš sem nějak napsat zadání nějaké rovnice - toto je moc obecné a nikdo Ti neodpoví.
↑ Cute 24:
Zaloz si prosim vlastni tema, toto tema uz je vyresene a je k uplne jinemu tematu
Stránky: 1