Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Jejda... Nenapadá mě žádné nějaké korektní řešení, jenom metoda "podívám se a vidím" - tj. vidím, že v nekonečnu nás už nějaké mocninné funkce nemusí zajímat, protože naprosto převáží exponenciální. Když je pak "škrtneme", hned uvidíme, že je hodnota limity 1/3.
podívám se a vidím je prima, ale dalo by se i l'Hospitalovo pravidlo
---------------------------------------------------------------------------------------------------
„Kampak?“ zavolal pan učitel.
„Už mne to tu mrzí. Musím domů! Nemám kdy!“
Dalo, ale nevede to na nějaké extra použitelné výsledky. Prakticky pak řešíme skoro ten samý problém, že prostě exponenciální růst převáží mocninný.
lim ln(x^3 + e^x ) / ln(e^3x - x^6) = lim ln(e^x ( x^3/e^x + 1)) / ln(e^3x (1 - x^6/e^x) =
lim ( ln (e^x) + lim (x^3/e^x + 1) ) /( ln(e^3x) + ln(1 - x^6/e^x) ) = lim (x + lim (x^3/e^x + 1) ) /(3x + ln(1 - x^6/e^x) ) = (používám větu o aritmetice limit – pro korektnost) = lim x/3x = lim 1/3 = 1/3
Jediný, co jsem udělal je, že jsem v logaritmech vytknul ty éčka, rozdělil logaritmy a zalimitil.
Ano omlouvám se, moc to v tom není vidět, tak jsem to špatně napsal. Naučim se v Texu a bude to lepší.
Samozřejmě, že tam je e^3x.
Plus ještě platí ln(e^3x) = 3x (krát) ln(e) = 3x
Takže druhý řádek:
lim ( ln (e^x) + lim (x^3/e^x + 1) ) /( ln(e^3x) + ln(1 - x^6/e^3x) ) =
lim (x + lim (x^3/e^x + 1) ) /(3x + ln(1 - x^6/e^3x) ) =
(používám větu o aritmetice limit – pro korektnost) = lim x/3x = lim 1/3 = 1/3