Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Měřením délky 10 součástek byly získány tyto hodnoty v cm: 12,25; 12,33; 12,27; 12,23; 12,35; 12,19; 12,27; 12,22; 12,28; 12,21. Určete bodové odhady střední hodnoty, rozptylu a směrodatné odchylky. Za předpokladu, že naměřená délka X má normální rozdělení pravděpodobnosti, určete intervalové odhady těchto číselných charakteristik se spolehlivostí 0,95.
Potřeboval bych překontrolovat mnou vypočítané výsledky a poradit co je myšleno těmi intervalovými odhady?
Intervalový odhad je myšleno pravděpodobnost kde se budou rozměry pohybovat a těch 0,95 mi určuje interval spolehlivosti?
(kdyby tu mohl někdo ukázat nějaký vzorový postup, jak se dostat k výsledku)
výsledky:
střední hodnota 12,26
rozptyl 2,36E-3
směrodatná odchylka (odmocnina z rozptylu) cca 0,04858
Děkuji za každou užitečnou radu.
EDIT:
kritickou hodnotu kvantilu 0,975 jsem vybral z tabulky = 1,96
asi jsem dopočítal intervaly levá strana 12,22989
pravá strana 12,29011
Byl by tu někdo schopný to zkontrolovat? Abych věděl zda jsem to udělal správně?
Zdravím,
asi se to nepodaří číselně překontrolovat, ale postup a teorie (i 10 válečků) určitě bude tady - odhady parametrů
případně sbírka.
↑ jelena:
děkuji
ještě by mě zajímalo, zda nebudeš vědět jaký je rozdíl u vzorců v Excelu mezi
VAR a VAR.VÝBĚR
SMODCH a SMODCH.VÝBĚR
Každý vzorec vypočítá jinou hodnotu např. u VAR je konečný součet kvadrátů odchylek dělen odmocninou celého počtu hodnot (10) a u
VAR.VÝBĚR je součet kvadrátů odchylek dělen odmocninou počtu hodnot méně 1 (10-1 = 9)
Díky za vysvětlení
EDIT:
Pravidlo 1σ a 2σJedná se o empirické pravidlo, jehož platnost závisí na konkrétním případu, proto je formulováno obecně. Lze je však velmi dobře použít pro základní orientaci v rozložení hodnot souboru nebo náhodné veličiny.
[editovat] Směrodatná odchylkaJde-li o náhodnou veličinu, pak pravděpodobnost, že se hodnota náhodné veličiny bude od střední hodnoty lišit nejvýše o jednu směrodatnou odchylku, je výrazně vyšší než 0,5 (za předpokladu normálního rozdělení je to 68%); pravděpodobnost, že se hodnota bude lišit nejvýše o dvě směrodatné odchylky, je velmi vysoká (při normálním rozdělení cca 95%).
[editovat] Výběrová směrodatná odchylkaJde-li o soubor hodnot, pak se většina hodnot neodlišuje od průměru o více než jednu směrodatnou odchylku a skoro všechny hodnoty jsou v pásmu do dvou směrodatných odchylek od průměru.
ZDROJ: http://cs.wikipedia.org/wiki/Sm%C4%9Bro … 1_odchylka
Označuji jako vyřešené
Díky
Stránky: 1