Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Jak mám prosím Vás najít minimum a maximum fce?
Příklad: Je dána fce
A) V intervalu <-2;1> určete minimum fce f.
B) Určete maximum fce f v jejím def. oboru.
u A) nevím absolutně jak postupovat
u B) jsem si fci zderivovala, takže
, a po té jsem ji dala rovnu nule a vyšel mi bod (-1,9), což je i ve výsledcích .... akorát nechápu, kdybych chtěla vypočítat minimum této fce, to bych postupovala jak? No, vlastně ... této fce ne, protože ta minimum nemá ... ale kdybych počítala nějakou jinou, třeba
, tak když přeci udělám 1.derivaci rovnu nule, tak mi sice vyjde bod, ale já o něm nevím, jestli je to minimum nebo maximum.
Díky za odpovědi
Zdravím,
nastuduj si, prosím, materiály ohledně vyšetřování funkce pomocí derivace - to je k obecné otazce na závěr.
Důrazné "ale":
Momentálně v zadání máš kvadratickou funkci zadanou pouze na určitém definičním oboru. Jelikož jsi psala, že se chystáš na VŠ, tak prosím, trochu se soustřeď a zaměř se na vlastnosti zadané kvadratické funkce.
Pomocí derivace si to ověř, ale není třeba používat pro funkci, kterou důvěrně znáš.
Děkuji.
↑ wilzef:
Obrázek ti pomůže?
↑ wilzef:
Ono tě asi mate, že hodnoty v krajních bodech toho intervalu jsou stejné a ještě k tomu nulové.
Zkus se tedy podívat jak by to vypadalo s intervalem <-3/2,1>
V té otázce A) se tě neptají na lokální maximum nebo minimum, ale na to (když si to přeložíš do normální řeči) jakou nejmenší hodnotu má daná funkce v tom intervalu. A protože zcela náhodou je v tom intervalu lokální maximum, tak ta minimální hodnota bude v těch krajních bodech (a teď stačí zjistit, ve kterém z nich to je a vypočítat ji)
Poku by ten interval ležel mimo oblast lokálního maxima pak se stačí podívat, jestli v tom konkrétním intervalu funkce roste nebo klesá a podle toho by pak stačilo vypočítat hodnotu pouze v jednom z těch krajních bodů.
↑ wilzef:
Ty jsi mě úplně zmátl. Já jsem totiž myslel, že se to má počítat na intervalu <-5/2,1/2>, ale ono je v zadání <-2,1>.
No tak tam dosaď krajní body intervalu a spočítej jaké hodnoty tam funkce nabývá. Výsledek -9 je ovšem špatně.
Má být -7. (i na grafu je to vidět)

↑ wilzef:
Tady z tohoto obrázku už tu odpověď na a) vidíš?
Nakonec z toho brázku je vidět i odpověď na b) (i když ne úplně přesně- ale jde to odhadnout)