Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
opět se vyskytl problém s integrálem a to s tímto:
MAW mi nabízí rozložení podle tohoto vzorce:
ale nějak nerozumím jak do něj dosadit, co je alfa, beta, a to f'(x) je derivovaná celá funkce nebo jenom jmenovatel?
a ještě jeden vzorec se mi nabídne když je ten integrál takový: 
a ten vzorec je jenom: 
je jich ještě víc? nějak se v tom neorientuju

Pokud máš v čitateli derivaci jmenovatele, tedy
,
pak to vypadá, že by se to mohlo rovnat
(ověř derivací).
Proto nejprve původní zlomek pronásobíme 2/2 (tu polovinu hodíme před integrál) a dostaneme:
Je jasné, kam tím mířím?
---
(nejprve vyřešíme ty logaritmy, ten druhý zlomek z konce tvého příspěvku bude na řadě potom, taky se k němu dostaneme)
↑ halogan:
To s tou 1/2 mi právě jasné není, proč se to vlastně dělá, totéž se myslím provádí i u druhé části toho vzorce

Protoze v citateli potrebuji 2x (spocitej si derivaci jmenovatele a uvidis). Proto nasobim, pak odectu trojku (dalsi cast derivace) ale musim ji zase pricist.
Rozdelim na dva integraly...
↑ halogan:
No popravdě si nejsem úplně jistá, jmenovatel asi doplním na čtverec ale zase tam figuruje ta 1/2, to ju přičtu k té 1?
↑ halogan:
Já asi nevím, mám před sebou výsledek který mi vyhodil MAW ale jak se k němu dospěje...

↑ gsdv:
Tak ještě jednou a jinak. Odpovídejte na body:
1) Podařilo se rozdělit na dva integrály?
2) Spočítal jste první integrál?
---
Na MAW se teď vykašlete. Řešení bude asi správně, ale akorát vás bude mást.
↑ halogan:
1) No rozdělit to znamená že integrál napíšu před první zlomek a před druhý zlomek ne?
2) Ten první integrál je teda
a integruju dle vzorce 1/x=lnx, pak mi ale není jasné co s tou 2x v čitateli nebo to už je zahrnuto v 1/2 před integrálem? Asi to zní zmateně ale zmatená z toho jsem

↑ gsdv:
Rozdělit ten integrál na 2 integrály znamená toto:
Po rozdělení na 2 integrály tedy dostaneš:
První integrál vede na přirozený logaritmus a druhý integrál na arctg
↑ Cheop:↑ halogan:
Áha, už to konečně vidím. Takže ten 2. ingrál bude:
? A jak teda budu integrovat když říkaáte že to bude arctg který vznikne integrováním 1/(1+x^2), to se musím zbavit nějak těch 3/4?
Stránky: 1