Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, potřeboval bych co nejvíc zkrátit logický výraz. Ze školy jsem už poměrně dlouho a nějak jsem to zapomněl. Jedná se o výraz:
pokracuje
Pomozte mi, prosím. Zkuste mě navést (vysvětlit, jak na to), nebo to prostě zkrátit a dát mi výsledek. Děkuji.
Ještě mě napadlo dodat, co to vlastně znamená a třeba vás napadne jiná, lepší varianta.
Potřebuji vytvořit SQL dotaz. Mám v databázi uložená data pomocí sloupců date_from a date_to. Na vstupu vím rozmezí datumů a potřebuji zjistit, zda toto rozmezí koliduje s čímkoliv v databázi. Nejjednodušší způsob tedy je tento:
var from = '2011-05-08'; var to = '2011-06-05'; SELECT * FROM `table` WHERE ((`date_from` < from) AND (`date_to` > to)) OR ((`date_from` >= from) AND (`date_to` <= to)) OR ((`date_from` < from) AND (`date_to` < to)) OR ((`date_from` > from) AND (`date_to` > to))
Tento dotaz se mi ale moc nelíbí, protože je časově náročný. Na "pár" záznamech to pobeží v pohodě, ale když jich tam bude deset tisíc...? Dohromady jsem dal dva podvýrazy celého výrazu a vznikly tak čtyři disjunkce, místo pěti (to jsme si moc nepomohli ;-) )
↑ BigBear:
To asi zalezi na tom, jestli
ne? Protoze z podminky v tvem zadani
Pokud
, pak podminka
je pouze silnejsi nez 
No narovinu nevim moc, co by se s tim dalo delat, mozna, protoze tech podminek je hodne zkusit najit, ktere moznosti nevyhovuji zadani a jake podminky pro ne plati a kdyz by jich bylo min, tak vyhledavat podle toho.