Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
tenhle příklad jsme dělali ve škole a nedopočítali.. tak bych se ráda na něco zeptala, protože ho nechápu....
proč jsem si za x dala substituci sinx? nemělo by to být spíš cosx (že obrázek vychází z grafu), nebo je to tak, že mi pak ten zderivovaný výsledek má připomínat graf tudíž i plochu, kterou mám počítat?
a potom, jestli někdo nevíte podle jakýho vzorce by se to mělo upravit dál...
předem moc děkuju :)
↑ jasminne.001:
pod první odmocninou 
a na konci 
a rozdělit na dva integrály
↑ jasminne.001:
Substituovat
klidně můžeš taky, povede to ke stejnému výsledku. Hádat substituce z obrázku může být podle mého dost matoucí - ano, někdy obrázek může pomoct. Ale kdo to v něm vidí, může sestavit rovnou integrál po té substituci a ten první vůbec nepsat. Řekl bych ale, že to vyžaduje trochu cviku, takže bych byl opatrný.
Jak počítat ti už napsal zdenek:
,
.
↑ jasminne.001:
Já měl stejný problém s výpočtem tohohle integrálu, nepředpokládá se ovšem, že by každý přišel na takovou substituci, přestože to vtom někdo může vidět.
Přečti si něco o kapitole integrace iracionálních funkcí.
děkuju moc všem :)
takže jestli jsem to správně pochopila, tak jak mám pod první odmocninou
tak tam má být sinus místo cosinus?
Matematika mi pane neříká a v tomhle příkladě jsem úplně ztracená...
↑ jasminne.001:
Samozřejmě. Pokud byl původní integrand
a substituce
, tak je snad jasné co tam bude, když místo x napíšu rsin(t).
Edit: Ale pak ty další úpravy jsou už správně - je to hádám od někoho opsané.
↑ LukasM:
:) hádáš správně - je to opsané z tabule ze cvika, jen jsme to nedopočítali kvůli tomu, že holčina nevěděla vzorec...
nezkoušel si to náhodou počítat? Vyšel mi výsledek 
↑ jasminne.001:
No, to ani zkoušet nemusím :-)
Tenhle výsledek by tě totiž neměl překvapovat, když si uvědomíš, že ta naše plocha je přesně půlkruh o poloměru r.
Schválně ale ten integrál zkus spočítat ještě tou druhou substitucí.
↑ LukasM:
:) Tohle je přesně ten rozdíl mezi matematiky a antimatematiky.. ;) Mě by to nenapadlo, ani kdybych koukala na ten obrázek celý den. :)
Vyšlo mi to stejně.
↑ jasminne.001:
Já ale nejsem matematik. Je to taky o zkušenostech.
Stránky: 1