Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ emilly07:
Zkuste aplikovat vzorec pro logaritmus podílu.
1. Na pravej strane použiť 
2. odstráň logaritmy
3. Hotovo

↑ emilly07:
Pokud myslíte diskriminant, tak ano. Převedením "všeho" na jednu stranu dostanete kvadratickou rovnici.

↑ hradecek:
Neni hotovo. Definicni obor/zkouska chybi.

↑ emilly07:
Tu kvadratickou rovnici nemáte dobře.
Navíc, nemůže být chyba v zadání? U toho druhého logarimtu máte x-5x, čekal bych (možná) x^-5x...
EDIT: Jinak výsledek nemusí nutně vyjít hezky.

↑ emilly07:
Můžete sem uvést Váš postup? Ta Vaše kvadratická rovnice nevypadá dobře.

↑ emilly07:
Dovolím si to přepsat pro lepší přehlednost:
Při převodu na společného jmenovatele jste se dopustila chyby s mínuskem před druhým zlomkem.
P.S. Nebylo by lepší nejprve spočítat x-5x?
↑ halogan:
Diskriminant mi vychází 33, ale zdá se mi, že to bude asi špatně. Můžu poprosit o váš postup? Opravdu nevím, jak mám pokračovat.

↑ emilly07:

Dál to zvládnete sama?

↑ emilly07:
Ano. Ale ještě by to chtělo najít podmínky a s tyto dva výsledky s podmínkami porovnat.

↑ emilly07:
Ano, ale to není jediná podmínka.

Tak jsou jednak jsou v zadání zlomky. Tedy jmenovatel nesmí být nula (což shodou okolností nikdy nebude). A pak tam jsou ty logaritmy a argument logaritmu musí být větší než nula.
Takže
,
a
. Tyto nerovnice je nutné vyřešit.

U takovéto úlohy se nevyplatí dělat definiční obor. Je lepší spočítat hodnoty (hotovo) a dosadit je do zadání, zda to sedí.
Definiční obor má smysl u většího počtu potenciálních výsledků nebo u intervalů.

↑ emilly07:
Kořeny umožňují rozklad na součin, tedy
. Toto již řešit umíte?
↑ halogan:
Pravda, zkouška by tu byla jednodušší, nicméně vyhnout se (složitým) podmínkám pokud je neumím se mi nezdá jako šťatsné řešení. Tedy pokud platí, že se chci něco naučit.