Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 06. 2008 18:52

Frantik88
Reputace:   

Vepsaný kruh do čtvrtkruhu...

Poloměr kruhu vepsaného do čtvrkruhu poloměru jedna je? :-) Nikdy mi toto nešlo, mohl by mi někdo polopaticky říct, jak dojdu k výsledku? :-) Děkuuji

* O = O *
      _

• (téma jako vyřešené označil(a) zdenek1)

#2 07. 06. 2008 19:56

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Re: Vepsaný kruh do čtvrtkruhu...

Tady je důležité si to dobře načrtnout, dopsal jsem tam i souřadnice významných bodů (nevím, jestli už jsi bral analytickou geometrii).
http://matematika.havrlant.net/forum/upload/287-konstrukce.png

Střed vepsané kružnice má souřadnice [r; r]. Musí platit, že vzdálenost tohoto středu od bodu dotyku s velkým kruhem je stejná, jako vzdálenost od bodu dotyku jedné z úseček (os). Platí tedy:

$\sqrt{\left ( r - \frac{\sqrt 2}{2} \right )^2 + \left ( r - \frac{\sqrt 2}{2} \right )^2} = r\nl 2 \cdot \left ( r - \frac{\sqrt 2}{2} \right )^2 = r^2\nl r^2 - 2\sqrt 2 r + 1 = 0\nl r_1 = \sqrt 2 - 1\nl r_2 = - \sqrt 2 - 1$

Přičemž význam má pouze první kořen, který je hledaný poloměr.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#3 07. 06. 2008 21:13

Frantik88
Reputace:   

Re: Vepsaný kruh do čtvrtkruhu...

:-) Děkuji moc, pochopil jsem .. :-)

* O = O *
      _

Zápatí