Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, chtěla bych si jen ověřit toto:
Mám zadanou funkci y = x^-2... tedy cokoliv bude na minus... tak se převrátí, v tomto případě 1/x^2, poté normálně dosazuju za x, tohle bych ještě věděla.
Ale mám-li y=(x-0,5)^-2 tak to převrátím takto také? y= 1/(x+0,5)^2 a když dosazuju, tak normálně za x a počítám celý zlomek?a to je tedy ta výsledná funkce.
Totéž v tomto příkladě: y=1-(x+1)^-2 .... y=1-1/x-1^2 a opět když dosadím za x, tak počítám celý ten zlomek a odčítám od 1,že ano.
Jsou to nejspíš ty nejjednodušší příklady, ale jen si to potřebuju ujasnit. Děkuji.
↑ lucka14lucky:
Ahoj. Nenapísala si, čo robíš. Graf?
Napísala si:
počítám celý zlomek?a to je tedy ta výsledná funkce.
Myslím, že áno, dosadíš x a vypočítaš k nemu y. Bod so súradnicami [x;y] je jeden bod grafu funkcie s danou rovnicou.
Ako si myslela túto časť vety, to nerozumiem: to je tedy ta výsledná funkce.
↑ Dana1:
Zdravím, Dano,
ještě bych upozornila na chybu (klasika), kterou kolegyňka vytrvale opakuje:
Lucka14lucky napsal(a):
y=(x-0,5)^-2 tak to převrátím takto také? y= 1/(x+0,5)^2.
y=1-(x+1)^-2 .... y=1-1/(x-1)^2.
Omlouvám se za vstup do tématu.
↑ jelena:
Aha, ďakujem...
V tom zápise som sa až tak neorientovala, myslela som, že to už sú ďalšie príklady ... :-)
↑ lucka14lucky:
Znamienka sa pri prevracaní nemenia, mínus v exponente znamená iba prevrátenie...

Ano, jde o graf. Omlouvám se, asi jsem se dost dobře nevyjádřila. Mě šlo také hlavně o to, zda se mění ty znaménka, teď už vím, že ne. A byly to tři odlišné příklady :-) Nemělo by se to dávat do 1 tématu, to vím. Ale myslela jsem, že je to jako jedna téma, že se jen ptám na ujasnění, jestli se to takhle dělá. Nechtěla jsem to řešit, jen jsem se ptala, jak na to. :-))
Ale děkuji.