Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mohl by mi prosim nekdo vysvetlit, jak se pocita Jordanova matice, kdyz mam ruzna vlastni cisla?
Na cviceni jsme delali jenom pro n-nasobne jedno cislo, ale pak v pisemce jsme meli priklad kdy byla matice 3*3, vysly 2 vlastni cisla, jedno bylo s nasobnosti dva.
Dekuju moc.
↑ ravien:
Jordanov tvar sa týka prípadu násobného vlastného čísla. V prípade rôznych vlastných čísel je Jordanov tvar vlastne diagonalizácia. 
kde D je diagonálna
pre
vlastné čísla a stĺpce
tvoria vlastné vektory matice
. Pri Jordanovom tvare nastáva problém s tým, že nemožno spraviť inverziu k
, nakoľko sú vlastné vektory môžu byť lineárne závislé -> singulárna matica -> nemáme inverziu. Treba určiť inú bázu
takú, že
kde tvar
sa určuje na základe tebe známych pravidiel.
Jordanuv kanonicky tvar (JKT) je blokove diagonalni a sklada se z Jordanovych bunek.
Jordanova bunka je matice kxk tvaru 
JKT ma tolik bunek, kolik cini soucet geometrickych nasobnosti vlastnich cisel.
JKT ma na diagonale vlastni cisla kazde tolikrat, kolik cini jeho algebraicka nasobnost.
Velikost nejvetsi bunky pro vlastni cislo
je nejmensi k takove, ze
kde u je dimenze vektoroveho prostoru.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
K tvemu dotazu:
Spocitas si vlastni cisla a k nim prislusne vlastni vektory. Z techto udaju jiz vyctes algebraickou i geometrickou nasobnost.
Vlastni cislo
bude na diagonale tolikrat, jaka je jeho algebraicka nasobnost a bude rozdelena do tolika bunek, jaka je jeho geometricka nasobnost.
Napr. pro
alg.nas.=3, geom. nas = 2
Matice je dana jednoznacne az na poradi bunek.
Takto to udelas pro vsechny 
Velikost bunek zjistis podle delky retezce.