Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ Petrys:
já to počítala podle S=pí*r na druhou...nejdřím s poloměrem 0,3 a pak 0,6 (protože 0,3 se zdvojnásobí)....výsledky jsem od sebe odečetla a následně vynásobila 2, čímž jsem získala průměr kružnice :) Vyšlo mi to tak, ale nevím, zda je postup přesný :)
↑ miminko.alidgy:
Tvuj postup nejak vubec nepocita s kouli, ale s kruznici, mozna si ho jen spatne interpretuji, ale vysledek jsi tam zakouzlila teda pekne.
↑ Phate: ↑ miminko.alidgy: Abych to objasnil. Tím vynásobením dvěma miminko.alidgy nepřešla od poloměru k průměru, jak deklaruje, ale aplikovala znova faktor zvětšení objektu, který je shodou okolností také 2 (tj. 0.6/0.3).
Ono totiž platí, že když se lineární rozměry (všechny délky) objektu zvětší
-krát, pak se jakékoli plochy na něm zvětší
-krát, jakékoli objemy
-krát, atd.
↑ Petrys:
Postup s počítáním je takový otrocký.
Zkusíme se zamyslet obecně.
1. Máme vyjádřit poměr nějakých čísel (objemů koulí)
2. Vzoreček pro objem koule
obsahuje nějaké konstanty (
) a jednu proměnnou
(ve třetí mocnině)
3. Protože děláme poměr čísel (objemů) a vzoreček má vždy ty konstanty stejné (jinak by to nebyly konstanty), tak
se nám v tom poměru vždycky vykrátí. (takže jsou pro naše úvahy nepodstatné).
4. V poměru budou tedy důležité poloměry koulí.
5. Zkusíme si tedy napsat 
6. Co víme o poloměrech
. No přeci to, že 
7. Dosadíme si to do poměru
a po vykrácení
dostaneme
pro poměr objemů 
Jak vidíš, abychom mohli odpovědět, dokonce nepotřebujeme znát ani číselnou hodnotu poloměrů (pouze jejich poměr)

↑ Phate:
Já mám báječnou vlastnost, že mi příklady vycháží, i když je počítám úúúúplně blbě, proto jsem ráda, že si to tu tímto způsobem mohu opravit a dalé už počítat správně. (Toto je jeden z mnoooooooha příkladů, který mi vyšel i přes blbý výpočet) :D
Děkuji tedy za opravu :)
↑ miminko.alidgy: Dá se to zobecnit na všechny dvojice geometricky podobných těles v prostoru, jakými jsou samozřejmě mimo jiné i dvojice koulí. Obecně zvětším-li (3-rozměrné) těleso k-krát, tak se jeho povrch zvětší k^2-krát a objem se zvětší k^3-krát. Platí to i třeba pro krychli, hranol, jehlan, elipsoid, válec, kvádr, kužel, dvanáctistěn, .... co tě jen napadne. Klíčové je to, že se útvar zvětší proporcionálně všechny své rozměry, což u koule je samozřejmě splněno, neboť ta je dána pouze svým poloměrem (resp. průměrem, je to jedno).
↑ Anonymystik:
Proč to panu kolegovi vysvětluješ znovu, když už mu to stejně vysvětlil v příspěvku #6 ↑ musixx: