Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
dále by to mělo být takto
chápu nějak, že tam prostě musím dostat nahoře +3 co tam byla ...... dolní derivace
je
... pak derivace
je
... tu
tedy opíši nahoru ale byla tam
takže musím dopřičíst
je to tak ? Mě by to třebas z toho zadání vůbec nenapadlo že se to má takto udělat ... upravil bych si asi spodek na nějaký součin a pak bych řešil nějak dál ... vrtá mi právě hlavou proč se to řeší takto. Ten princip zdá se chápu nějak ale prostě když vidím příklad jako je například tento
tak by mi v žovotě nenapadlo ho řešit tímto způsobem ...
.Potřeboval bych tedy poradit nějaký princip jak přijít na to že to jde řešit tímto způsobem, nebo prostě nějakou radu k těmto druhům příkladům. V principu je chápu. Děkuji
↑ tranceee:
Vďaka Jelene :-) poznám túto stránku - možno pomôže.
↑ Dana1:
No nevím v tomhle problému mi to moc nepomůže, ale i přesto děkuji :) tepřive začínám s integrály a proto mi to možná nepomůže nevím. Jde mi jen o ten princip jak poznat že takové zadání se řeší touhle formou :)
↑ tranceee:
Myslím, že:
Pre integrály platia niektoré "finty" a jedna z nich je táto - ak úloha vyzerá ako Tvoja, tj. čitateľ sa dá upraviť na deriváciu menovateľa (pričom menovateľ nemožno rozložiť na súčin), tak sa tá úprava urobí postupom ako v Tvojom zadaní (menovateľa zderivuješ a čitateľa podľa výsledku derivácie upravíš). Zlomok rozdelíš na dva a potom sa integrujú obidve časti.
Úprava vychádza z toho, že do čitateľa potrebuješ "dostať" skutočnú deriváciu menovateľa, lebo potom integrál je tabuľková hodnota.
Ak budeš rátať veľa integrálov, naučíš sa to rozoznávať.
Napríklad:
. Zderivuješ menovateľ , dostaneš
V čitateli potrebuješ "vyrobiť" 2x + 4. Máš tam iba x, tak ho zapíšeš ako 
Doplníš zápis tak, aby si mal za polovicou výraz
, teda
.
Tým si z
, ktoré pôvodne bolo v čitateli využil
, teda
. Aby sa čitateľ nezmenil (má byť
), treba ešte pridať číslo 3.
Vzniknutý zlomok sa rozdelí na dva, ktoré sa už dajú integrovať z tabuliek alebo pomocou ďalšej jednoduchej úpravy.
Treba riešiť čo najviac úloh a študovať riešené úlohy - prináša to úžitok...
Ja naozaj inú cestu nevidím.
Poznať tabuľkové integrály a čo najviac "fínt"...
Stránky: 1