Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Můžete mi prosím někdo pomoc?
Snažila jsem se pomocí integrálu spočítat tento příklad, ale vyšlo mi obráceně znaménko a nevím proč. Nestalo se mi to u těchto tipů příkladů poprvé. Kdybyste byl někdo tak hodný a našel tu chybu a vysvětlil mi proč to tak je, děkuju.
Vypočtěte obsah plochy omezené grafem funkce f(x)= x^2 - 2x a osou x.
Vyšlo mi to -4/3, má to vyjít 4/3.
Koukni se, jak vypada graf.
Jelikoz je obsah pod osou x, tak ten integrál bude s minusem -> vysledek je 4/3. Nebo tam proste dej absolutni hodnotu.
takže pokaždý, když bude obsah pod osou x, tak mám dát absolutní hodnotu? Tak mám ještě další blbej dotaz, jak si z tohoto příkladu poznal, že je to pod osou x.
Děkuji
↑ furbyscotty:
Zkusi spočítat souřadnice vrcholu té paraboly a dále si urči kam je ta parabola otevřená.
Nebo si vypočti několik bodů paraboly a načrtni si graf.
Pak poznáš vše co potřebuješ.
↑ furbyscotty:
Nebo pokud si nepamatujes vsechny ty vzorecky jako ja, tak si vypocitas, ze tvoje zadani ma dva koreny - 0 a 2 a navic je otevrena nahoru (kladny koeficient u x^2), tudiz musi cast lezet pod osou x.
↑ Geronimo:
ježiš děkuju, přesně takhle se na mě musí. Už to chápu:)