Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Téma zavřeno
Ahoj, tento týden mě čekají přijímačky na vejšku a projížděl jsem si vzorové testy a u pár příkladů prostě nevím, jak na ně..
1) Kolik řešení má rovnice sin x = 1/16 pro x z intervalu <0; pi>? A proč?
2) Obor hodnot funkce f(x) = ((x+5)^2) + 4 je:
správná odpověď je <4, oo), ale nějak mi nedochází proč :(
3) Graf které z následujících funkcí protíná osu y:
je to log (x+3), ale zas nevím proč.. leží to tentokrát v -3 nebo jak?
4) Který z geometrických útvarů je grafickým řešením soustavy nerovnic
x+2 <= 5
y>= 1
x>= 1
Jak to zjistím bez toho, abych to musel nějak složitě rýsovat?
5) Oborem hodnot funkce f(x) = 2-3sin(x) je množina - <-1, 5> - proč tato množina?
Děkuji Vám mockrát za odpovědi! U těchto pár si nevím vůbec rady.. tak kdybyste mi pomohli, byl bych moc rád.. ještě pak pár příkladů zbývá, ale budu rád i jen za tohle! :)
↑ Lucas89:
Príklad 2: Vyplýva to z polohy vrcholu grafu.
4. Náčrtok je úplne primitívny, sú to rovnobežky s osami.
5. dolná hranica: 2 - 3 a horná hranica 2 - (-3), pričom tie trojky sú trojnásobky krajných hodnôt funkcie sínus x (aspoň myslím)
↑ Lucas89:
Zdravím k úkolu za 5)
Postupně: obor hodnot funkce je interval <-1,1>. Hodnoty tvé funkce jsou, ale 3x větší proto interval <-3,3>. Dále je celý ten graf posunut o 2 jednotky nahoru ve směru osy y. Vvýsledný interval je tedy <-1,5>.
↑ Lucas89:
4) Náčrtky jsou jednoduché a ten útvar je obdélník
↑ MartinK:
To je správně, také mi to tak vyšlo..
Zdravím vás, v tomto tématu pokračujte prosím s rozborem úlohy č.1.
Pokud máte zájem, založte si témata pro další úlohy - vzorový rozbor přijímaček a to:
↑ Dana1: pro úlohu 2
založím pro úlohu 3 odkaz
↑ Cheop: pro úlohu 4
↑ MartinK: pro úlohu 5
Pokud budete podporovat porušování pravidel, tak to téma zamknu a příspěvky skryji.
V tom se nedá vyznat. Děkuji.
Jelena
1. priklad
Reseni jsou 2, primka y=1/16 protne sinusoidu ve dvou bodech na intervalu(0,pi> , nerozumim ale otazce proc..proste to tak je, je to videt na prvni pohled.
↑ Alivendes:
Ano máš pravdu, aby to byl obdélník pak by musela by zadána ještě 1 nerovnice např
y<=5
↑ Alivendes:
O něco jsem prosila. Děkuji.
Téma zavřeno
Stránky: 1