Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Jen se zeptám, zda jsem to dobře pochopil, hodnotu dimenzi matice určím podle počtu lineárně nezávislých vektorů?
Tzn. že když bych upravil matici na schodovitý tvar, tak kolik je nenulových řádků, taková je dimenze matice???
etli by mi mohl někdo potvrdit, popřípadě nějak s vysvětlením vyvrátit můj dotaz, tak bych byl vděčný... Děkuji
↑ Stýv:
no já právě řeším případ kdy :
Určete dimenzi a najděte bázi prostoru všech takových reálných 3 x 3 matic, pro které platí, že
a) všechny řádky, všechny sloupce a obě diagonály mají stejný společný součet
b) všechny řádky a všechny sloupce mají stejný společný součet.
Jaká bude dimenze prostoru matic obecného typu n x n v případech a) a b)?
tak mi právě jde o to... co je ta dimenze... bázi prostoru určím jako množinu "nenulových řádků", ale zajímá mne jak na tu dimenzi (měl by to být asi počet stupňů volnosti), ale jde mi o to, zda se to dá nějak vypočítat :)
↑ Stýv:
Bylo by odvážné žádat Tě o vypracování nástinu řešení zmíněného příkladu?
Můj hlavní problém je ten, že nejsem schopen naučit se látku z teorie, potřebuji přímo na konkrétních věcech zkoušet a zkoušet a postupně se do toho zavrtávám a zjišťuju nové věci a nějaká názorná ukázka by mi strašně pomohla.
To nemáte nějakou rozumnou sbírku příkladů? Pokud se ještě doptáváš na pojmy, tak mi ten příklad přijde zbytečně komplexní. Máš zvládnutou lineární závislost / nezávislost? Umíš určit hodnost matice, kterou ti někdo přímo zadá?
// už máš na ten příklad 2 thready. Bylo by dobré buď požádat o sloučení, nebo si vyjasnit, na co se kde vlastně ptáš.