Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím...Ve škole, jsme dostali takový úkol. Jsem v pascalu začátečník a s tímhle si vážně nevím rady. U tohohle úkolů umím tak maximálně "vytvořit" to, aby uživatel zadal na vstupu jméno a přijímení. Přemýšlela jsem nad tím dlouho, ale nenapadlo mě nic reálnýho, čím bych to vyřešila. Ani netušim jestli na to je nějaký cyklus či co...Prosila bych tedy o pomoc.
Vytvořte aplikaci, kdy uživatel na vstupu zadá do jediné proměnné jméno a příjmení oddělené mezerou.
1) vypište inicilály zadaného jména (např. Franta Omáčka = F.O.)
2) Zjistěte délku jména a délku příjmení a vypište na obrazovku.
3) Zobrazte jméno a příjmení v opačném pořadí (příjmení a jméno, př. Franta Omáčka = Omáčka Franta)
↑ janca361: Má se načíst jméno a příjmení do jedné proměnné, jednoho řetězce.
Pak je třeba vyhledat v tomto řetězci znak mezery, zapamatovat si jeho index a pak už jen vypisovat podřetězce.
Vše se dá dělat buď ručně znak po znaku, nebo se dají využít standardní funkce, zejména Pos() a Copy().
No a minimálně za použití Length() místo vyčítání nultého znaku jako čísla bych se přimlouval.
Program se dá "vyšperkovat" tím, že budeme reagovat i na situaci, kdy zadaný string neobsahuje mezeru, resp. mezera je prvním či posledním znakem. Ale to není nutné (klidně předpokládejme, že ta mezera je někde uprostřed).
Aby ses měla od čeho odpíchnout, tak takto nějak by se dalo začat:
syntaxe vim co je...jak myslíš to v Pascalu? No a nějakej řetězec vůbec nevim co to je xD Maximálně tak vim co to je cyklus...to víš, učitl nám řek, at tenhle úkol uděláme, ikdyž sme se to ještě neučili a je mu to prej fuk. ↑ musixx:
↑ janca361: nemám nic, žádný knížky. Zkoušim něco "vykoumat" z internetu. Učitel náš totiž učí stylem "nauč se to sám". Nejsem jediná ze třídy kdo sem píše...A když dáme hlavy dohromady, tak nás ohodnotí za 0

↑ Škůby:
Stáhla jsme si ji taky (hned 1 okdaz co mi to hodilo). Čekala jsem, že bude v pdf, bohužel není :(
Pole začíná na straně 'Sejmout0038' a hned na něj navazuje Řetězec od "stany" 'Sejmout0042'
Prostuduj si a pokud bude něco nejasné ptej se, jinak můžeš (můžeme) začít psát program... kdyby něco nebylo jasné můžeme se k tomu ještě v průběhu vrátit...