Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ andynka:
Máš pravdu, je to hodně, dá se to zvládnout za 24 minut. Jestli za míň, to pochybuji, ale dokázané to nemám.
↑ andynka:myslím, že by to mohlo být správně. ten co se vrací sám by měl být nejrychlejší. a tudíž je to 26 minut. sám jsem zvědavý, jestli někdo vymyslí něco rychlejšího...

↑ r2d2:
Na principu, že pomalí nebudou zdržovat dvakrát.
↑ Pavel Brožek:
2minutový je nejrychlejší, jenom ten chodí dvakrát. Pak je tu 4minutový, 8minutový a 10minutový. Na odbavení pomalých to je 10+8+4=22 minut a dvouminutový se vrací s baterkou dvakrát. takže 22 + 2.2 = 22 + 4 = 26. Fakt nevím

↑ r2d2:
10+8
V tom je ta chyba :-). Víc napovídat nebudu.
↑ Pavel Brožek:
Jako první půjdou 2 a 4, s baterkou se vrátí 2. Přejdou společně 10 a 8, baterku zpět donese 4. Nakonec přejdou 2 a 4, a pokud se nepletu, vychází mi 24 minut. Rychleji mě to už nenapadá.
Musí dojít k minimálně dvěma cestám baterkou zpět - to je min. 5 cest celkem. Minimálně jedna z cest bude trvat 10 min, tedy jediná možnost jak dosáhnout ještě lepšího výsledku by byla:
10 4 2 2 2 (resp. nějaká permutace těchto čísel)
(10 2 2 2 2 se nemůže vyskytnout, protože buď 8 nebo 4 nepůjde s 10 a tedy bude jejich cesta trvat 8 nebo 4.)
To ovšem znamená, že:
1) 8 jde s 10 - a sice "dopředu"
2) stále se vrací s baterkou jen 2
Z čehož plyne, že první cestu musí provést 2 a 4 (aby se 2 mohla vrátit) a že se vrací 2 a že následnou cestu provádí 10 a 8 (jinak by nešla 8 s 10) a pak se už 2 nemůže vrátit, protože je na opačném břehu než baterka. To je spor. Tedy méně než za 24 min. není možné cestu uskutečnit.
Edit: ještě jsem si uvědomil, že je nutné uvažovat i variantu:
10 4 4 2 2
Zde ovšem opět dojdeme ke sporu, protože
1) Opět musí jít 8 s 10 a sice jen "dopředu"
2) Další cesty vykoná už jen 4 sám nebo 4 s 2, ovšem má-li se 4 vrátit, musí vykonat těchto cest lichý počet a tedy se nemůže hodnota 4 vyskytnout jen 2x.
PS: Ještě existuje alternativní řešení - že se poprvé vrátí s baterkou 4.