↑ janca361:
Nebude to rovnice s parametrem? :-)
-----
↑ eliskaneznama:
K tomu prvnímu příkladu. Zřejmě jsou dvě možnosti, co se stalo, buď jsi to napsala dobře, a je to rovnice s parametrem, nebo jsi místo x napsala b. Zkusím ti odpovědět na oboje. :-)
1. Rovnice s parametrem.
Skrytý text:U takových rovnic hledáme vztah mezi neznámou a parametrem, který náleží nějaké množině čísel. Parametr je nějaká neznám, za kterou si můžeme dosadit nějaké číslo tak, aby nám vyšla rovnice, která může mít řešení, ale nemusí ho mít. Pokud bys tedy chtěla postup na lineární rovnice s parametrem, dostaň rovnici do tvar

, kde
a je nějaký výraz. Například

. V tomto vztahu zjistíš, že když dosadíš za b například -3, tak řešením rovnice bude x s hodnotou 1 -

.
2. klasická rovniceSkrytý text:No, tady nevím, co bych poradil speciáního. Opět musíš dostat rovnici do tvaru

, tentokrát však
a není výraz, ale číslo, například

. Poradit obecný postup... možná bych zmínil to, že stačí dát všechny výrazy, kde je x na jednu stranu, poté všechna čísla na druhou. Líbí se mi jedno takové "pravidlo", kterým mi kdysi kamarádka zjednodušila chápání podobných věcí.
Povídala, že když přendavám čísla z levá části rovnice na pravou či obráceně, změní se jim znaménko. Říkala, že tu magickou moc měnění znaménka má

:-)

Je to vlastně přičítání a odečítání, ale mně to přišlo hezčí s takovým vysvětlením.
Pro trochu větší přehlednost příspěvku jsem dal možnosti skrýt, aby se dala zobrazit vždy pouze jedna.
No a jestli se nepletu, pokud ti to pomůže na první příklad, pomůže ti to i na ty ostatní, i když se dle pravidel nemá dávat více příkladů do jednoho tématu. :-)
Snad jsem pomohl a příliš nemrhal tvým časem, pokud by to bylo nepochopitelné.
S pozdravem Jimmy :-)