Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím matici,
znova som našiel možno pre vás triviálnu záležitosť, s ktorou si neviem dať rady. Ide o výpočet obsahu plochy ohraničenej kružnicou a parabolou:
Vypočítal som hranice:
a=-2
b=2
Obrázok je tu:
Čo mi potvrdil aj http://www.wolframalpha.com/input/?i=pl … d+x^2%3D2y
Riešením príkladu sú: alebo
__________________________________________________________________________________________________________________
Môj postup
Najprv som tento príklad rátal klasickým spôsobom: výsledkom nie je
Uvažoval som nad tým, že vypočítam obsah kruhu a odrátam obsah časti paraboly, teda výsledkom bude prienik obsahov (zvolím si priamku, ktorá pretína parabolu vyššie ako kružnica tak, že y=4 (napr)). Mal by som ako pi, tak aj konkrétne číslo, ale problém je v tom, že pri výpočete obsahu kruhu nerátam s jeho pozíciou a teda by som kruhom mohol pohybovať voľne po vypočítanom obsahu časti paraboly = zle riešenie.
Napadlo ma kruh rozdeliť a teda rátať a
. Výsledok bol prekvapujúci, ale opäť nastal problém.
= zlé riešenie.
Objem by som dokázal vypočítať, ten mi nerobí problém, ale nad tými výsledkymi už neviem viac vymyslieť a nechcem nad ním stráviť ďalších pár hodín.
Vopred ďakujem za radu
wolf
↑ Cheop:
Čo to potom je? Neintegruje sa to rovnako ako derivuje?
EDIT:
Tak je to správne?
↑ Wolframius:
Jak se počítá tento typ integrálu, je např. zde
↑ zdenek1:
Mám rátať obsah polkruhu a potom odrátať obsah časti paraboly? Alebo čo s tým mám urobiť? Alebo si mám kružnicu vyjadriť nejakek cez sínusi a kosínusi? Ja už tomu fakt nerozumiem.
Pomôže mi niekto alebo to mám zabaliť? Zdenek, ja nepotrebujem vypočítať obsah plkruhu, ale obsah spoločnej časti paraboli a kruhu. Obsah kruhu je ale ako dopočítam obsah tej časti?
Zajtra mám skúšku a tento príklad bol na jedenom z termínov.
↑ Wolframius:
Dojemné...
v příspěvku 1 začátek postupu máš v pořádku - dle vzorce 3 v odkazu, i úvaha v pořádku, že výpočteš obsah obrázce pod časti půlkruhu (na intervalu od -2 do 2) a odečteš obsah obrázce pod parabolou na stejném intervalu.
Jelikož obrázec je symetrický, počítala bych za polovinu obrázce a výsledek vynásobila 2 (ale není nutné):
Jediný problém byl, že jsi nepočítal dobře integrál , kolega Zdeněk byl tak hodný a postup výpočtu umístil do knihovny, ovšem postupů výpočtu tohoto integrálu je více - tady jsem něco napsala.
Dosazení mezí by snad neměl být problém. Jinak je zbytečné se trapit a doporučuji použit online nástroje z úvodního tématu sekce VŠ - například
Ať se vede.
Přidám poslední novinku z knihovny (kolegovi Zdeňkovi děkuji za tvorbu) a téma označím za vyřešené.
Stránky: 1