Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
měl bych ještě jednu otázku týkající se tečny ke grafu funkce zadané implicitně.
Rovnici tečny umím počítat pouze s (x), čili pouhou derivací výrazu a dosazením bodu - neumím však vypočítat rovnici tečny s pomocí parciálních derivací a nemůžu nikde najít žádný návod, který by mě nakopnul, leč zkoušku už mám zítra :)
Jde mi o případ podobný tomuto.
Děkuji, uvítám jakékoliv doporučení jak postupovat!
Za předpoladu spojitých parc. derivací té fce F(x,y) v okolí onoho bodu (a,b) (pakliže i ostatní předpoklady věty o impl. f. jsou splněny)
má též impl. f. y = y(x) spojitou derivaci, která se dá vyjádřit jistým vzorcem. Znáš ten vzorec ?
↑ zdenek1:
Zajímavá funkce :o)
↑ Lichty:
Řešení úlohy je v použití onoho vzorce, který Ti patrně není znám. Odvodíme si ho.
Pro implicitní funkci
je na jistém otevřeném intervalu I splněna rovnice
. Tu zderivujeme podle x
a pomocí pravidel o derivování složených funkcí více proměnných tak dostaneme
,
odtud vyjádříme
.
Sem pak dosadíme
, kde
je bod, jímž graf fce
prochází, a máme
.
↑ Rumburak:
Měl bych dotaz: To nevadí, že
vlastně vůbec není funkce?
↑ zdenek1:
Záleží na tom, co je to F . Vycházel jsem z tazatelova odkazu a příkladu v něm, kde
(což funkce je), zatímco f je implicitní funkce definiovaná rovnici F(x,f(x)) = 0 tak aby na jejím grafu ležel bod T .
Aspoň takto jsem pochopil příklad z toho odkazu.
↑ Rumburak:
Mě šlo o to, že když jsem nechal počítač vykreslit graf pro
, dostal jsem tu červenou křivku z #6. A ta křivka není graf funkce tak, jak jsem se kdysi učil - pro jedno
maximálne jedno
. Např. pro
dostávám tři hodnoty
.
↑ zdenek1:
Jasně, už chápu co máš na mysli. Rovnicí F(x,y) = 0 je určena jakási množina M , která je částí roviny. Věta o implicitní funkci říká toto:
Jestliže bod T[a,b] leží v množině M a jsou-li ve vztahu k němu splněny i další předpoklady věty, pak lze okolo bodu T opsat kruh K takový,
že množina K průnik M je grafem funkce y = f(x) definované na jistém intervalu J okolo bodu a. Věta neříká, jak velký je ten kruh nebo
ten interval. Náš příklad z té věty nijak nevybočuje .
Stránky: 1