Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
odhadovala jsem rovnici na exaktní, MAW mi potvrdil, že exaktní, ale takovou úpravu, co nabizí MAW, jsem sama nevymyslela (děkuji autorům MAW).
Zkus se také podívat, snad pomůže.
Anebo substituce y+x=u --> u*(u'-1)=1 --> separovat promenne
↑ upi:
Vložila jsem tam takový zápis (y+x)*y'=1 do 2. políčka (plná rovnice) a rozhovor s MAW probíhal k plné mé spokojenosti.
Jinak přenechávám komentář váženému kolegovi ↑ maly_kaja_hajnejch-Lazov: (srdečný pozdrav a děkuji :-), jelikož takovou přiležitost si nenecham ujit.
↑ upi:
:-) právě, že já vždy obdivuji, jak ten stroj to hezky formuluje (a nejsem sama, kdo to obdivuje :-)
Tak tedy vysvětlím substituci od ↑ maly_kaja_hajnejch-Lazov:: substituce x+y=u, derivuje se po x: 1+y'=u', odsud y'=u'-1.
Ale počkám si na komentář, jinak je zde řádná nuda.
↑ jelena:
Dobry den, ja jsem se nejak zapocital a zapomnel vratit, dekuji ze jste to vzala za me. Me zbyva objasnit jeste tohle:
upi napsal(a):
(a hlavně jak si na to přišel)
Proste se kouknu a vidim. Ale je za tim nekolik let pocitani, diferencialni rovnic jsou muj konicek a navic mozna znam vic pravidel, na co se divat, pri hledani metody, ktera by pomohla. Ale neni to zadne kouzlo. Dokonce to ani neni tak slozite, ze by se v tom poradalo mistrovstvi sveta - narozdil treba od strihani vinohradu.
http://hodoninsky.denik.cz/zpravy_regio … 10325.html :)
:D taky dobry :D
tak sem to vsemozne pocital a ted mi tam nekde prebyvaji 2x (teda prebyva to znaminko z otaceni jmenovatele zlomku, nejspis, ale jinak nevim jak to zintegorvat)
http://imageshack.us/f/855/51309634.jpg/
vysledek by mel byt y-ln(x+y-1)=C
mezi ctvrtym a patym radkem je chyba v prevadeni jednicky na druhou stranu.
Me to vychazi
↑ maly_kaja_hajnejch-Lazov:
To byla jen drobnost :-) ale fajfkátko na označování témat nemáte, tak ještě toto provedu.
Mistrovství je působivé, ale nemohu se rozptylovat na nové dovedností, pouťová sezóna se blíží. Navíc na révě, co nám pěstuje vážený pan manžel, je tak 6 listů zatím.
↑ upi:
my také děkujeme, příště si téma označ za vyřešené sám.
Stránky: 1