Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 06. 2011 10:35

Taurusek
Zelenáč
Reputace:   

Nakladova funkce jako geometricka posloupnost?

Zdravím Vás, na zkoušce jsem se setkal se zadáním rovnice nákladů jakou jsem ještě neviděl, z toho důvodu ani neznám popisky dané rovnice. Byla zadána jako N(Q) = K*Q^n ... N(Q) - označení nákladové funkce; Q - se běžně značí jako množství nebo produkce.

Za úkol jsme měli vyjádřit exponent n, je jiná varianta matematického vyjádření, než osamostatnit člen Q^n a pak logaritmovat, je případně tento postup správný? Jak interpretovat n, pokud by se jednalo o geometrickou závislost?
Druhý úkol bylo vyjádřit změnu Q. Už si nepamatuju jestli to byla čistě změna Q, anebo jak se změní Q při změně jednotlivých členů rovnice. Pokud by se jednalo o geometrickou závislost, byl by tento zápis jednoduchý, jednalo by se o složený zlomek, problém mi dělá převod na klasickou nákladovou funkci: N(Q) = FC + v.Q... FC - fixní náklady, nezávislé na množství, v... variabilní náklady. Jedině že by K = FC a v.Q = Q^n. Byla by tato úvaha správná?

Asi dva dny jsem hledal a uvažoval co by ta rovnice mohla být zač. Zatím jediné co mi střelilo tak nějak do hlavy a nezapudil jsem to, byla geometrická posloupnost.

Za námahu mozkových závitů a lidský přístup děkuji. :-)

Zápatí