Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Napiste vseobecné rovnice priamok, na ktorych lezia strany trojuholnika ABC, ak poznate suradnice jedneho vrchola A=[3,-4] a rovnice dvoch vysok p: 2x-7y-6=0 q: 7x-2y-1=0
-vseobecne rovnice dvoch stran na ktorych lezi vrchol A som si vypocital, ale tu poslednu neviem..... :-(
↑ tomis:
Ahoj :)
Měl by jsi si založit vlastní téma. Jestli si správně pamatuji, tak je někde (možná nějaká pravidla), aby si každý založil téma na jeden dotaz (případně více dotazů týkající se jedné látky).
Zkusím tě trochu postrčit (snad správně).
Znáš souřadnice vrcholů, tudíž si nakresli obrázek. Vypočítej délku tří stran trojúhelníku a sečti, tím získáš obvod (počítej to přes vzdálenost dvou bodů, tj. strana a = vzdálenost bodů BC, strana b = ...).
Těžnice vede z jednoho vrcholu do poloviny protější strany. Celkem máš tyto těžnice TŘI. Její délk uznovu spočítej jako vzdálenost daného vrcholu od středu protější přímky (střed vypočítej průměrem, např střed strany c = (A+B)/2).
Add úhel. Můžeš to zkusit vypočítat jako odchylku dvou vektorů. Vektory uděláš z bodů CB a CA.
Ukázka výpočtu vzdálenosti dvou bodů:
A=[5; -3]
B=[-1; -5]
(Nevím jak vy, ale mi zapisovali vzdálenost dvou bodů buď takto: |AB| a nebo jako v(A, B))
Ukázka výpočtu středu strany:
Máme body A a B, které určují stranu c v obecném trojúhelníku ABC:
A=[5; -3]
B=[-1; -5]
Střed této strany si označím např. jako bod T a jeho souřadnice zjistím takto:![kopírovat do textarea $T = \frac{A+B}{2} = [\frac{x_A+x_B}{2}; \frac{y_A+y_B}{2}] = [\frac{5 + (-1)}{2}; \frac{-1 + (-5)}{2}] = [2; -4]$](/mathtex/17/17de4b6d536cf3d643c1ecfa3fd82252.gif)
Jak zjistit vektor, když známe dva body ti asi psát nemusím, takže snad jen vzorec na výpočet odchylky mezi nimi:
Vektory by měli být stejného typu, takže třeba dva normálové nebo dva směrové. Když si nakreslší obrázek, tak tyto dva vektory musíš směrovat od hledaného úhlu (viz. obrázek co ti sem za chviličku postnu).
Vzorec:
- tento je na výpočet odchylky dvou vektorů, ale do trojúhelníku potřebuejš zajistit, aby tento úhel byl nejmenší možný (tady vnitřní), takže to musíš upravit takto:
V čitateli je skalární součin a ve jmenovateli se násobí vzdálenosti dvou vektorů.
Obrázek k odchylce dvou vektorů v trojúhelníku:
Doufám, že jsem něco nespletl, pokud ano, tak prosím hned někdo napište a opravte mne, děkuji :)
PS: Snad tě to navedlo, alespoň na ten správný směr.
EDIT: Prosím Vás, jak mám udělat v texu mezeru? Nemohu se k tomu dohrabat, děkuji ;)