Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, mám problém s jednou úlohou. Vypočítal jsem ji, ale nevychází mi z toho ani jeden z možných výsledků, takže asi někde dělám chybu.
"V šachovém kroužku je 12 chlapců a 5 dívek. Kolika způsoby je z nich možné sestavit pětičlenné družstvo, ve kterém budou aspoň 3 dívky."
Na výběr mám z 5 výsledků - 60, 660, 701, 801, 820.
Vypočítal jsem si možnost se třemi dívkami = 660, následně jsem spočítal se čtyřmi dívkami = 60, a s pěti dívkami = 1 ... vychází 721, ale mezi variantami tento výsledek není. Co dělám za chybu?
Díky moc.
↑ zdenek1:
Tak to je paráda. Už se vidím, jak přesvědčuju našeho profesora, že on tam má chybu :D
Díky

Nemůže to býti odpověď 660? Protože v zadání je slovo aspoň a to není to samé jako alespoňˇ. Aspoň -> bereš pouze 3 dívky. Alespoň -> bereš 3 a více.
Aspoň -> bereš pouze 3 dívky
To není pravda. Aspoň nebo alespoň, je to jedno. Pořád je to to samé. Pouze 3 dívky by bylo právě 3 dívky.

Také si myslím, že to tak je, proto jsem také napsal zda to být nemůže. Pokud by byl ale výsledek správně, tak bych se poté ohradil na špatně definované zadání.
↑ CZermi1337:
Tak v tom příkladu byly dvě zadání. První "aspoň 3 dívky" a druhé "právě 2 dívky", nevycházelo mi akorát to první. ;)