Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 06. 2011 19:54

eibe
Reputace:   

Průběh funkce

chci se zeptat, mám zadanou jednoduchou funkci a přesto si nevím rady. fce zní: y= x/1+x^2

1) DF jsou vsechna Realna čisla.
2) sudost,lichost = vyšlo mi,že je funkce lichá (ale nevsadil bych si na to)
3) průsečíky spočítám
4) derivaci zvládnu, ale jakou hodnotu mám použít do stacionárních bodů? učili jsme se,že za a) x= DF (ale nevím,jaké číslo mám tedy napsat, když to jsou všechna Realna čisla) a za b) už si dopočítám dle výsledku druhé derivace.

5) druhá derivace + inflexní body (ty si zvolím opět za a) z DF,ale nevím opět jaké číslo, za b) dopočítám dle vysledku druhé derivace)
6) asymptoty bez směrnice a se směrnicí = nevím si rady, co se týče SE SMĚRNICÍ
7) graf zvládnu

Může mi prosím tedy někdo napsat výsledky u těch bodů, ktere jsem popsal, kterým nerozumím? Popř. byl bych rád i za to, kdyby se třeba někdo nudil a napsal mi výsledky a jak toho dosáhl, děkuji :)

• (téma jako vyřešené označil(a) eibe)

#2 12. 06. 2011 23:07

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Průběh funkce

eibe napsal(a):

Popř. byl bych rád i za to, kdyby se třeba někdo nudil a napsal mi výsledky a jak toho dosáhl, děkuji :)

Tuto formulaci už prosím nepoužívej.

1), 2), 3) - v pořádku.

Pokud derivaci zvládneš, tak výchozím bodem je máš vyřešit rovnici "derivace"=0, tak najdeš stacionární body. Tvé povídání jsem nepochopila, případně sem dej odkaz, co jste se učili.

Stejný přístup (řešení rovnice) je i pro body podezřelé z inflexe.

Asymptoty jsou Tobě vysvětlovány v jiném tématu, pokračuj, prosím.

Jinak snaž se použit co nejvíce pro kontrolu používat online nástroje z úvodního tématu sekce VŠ (také máš téma, kde je to vysvětleno) a případně sem umístit náhled na výsledek z nástrojů a konkrétní dotaz.

Podrobný postup je zde.

Označ prosím témata, co jsi založil,  za vyřešená, děkuji.

Zápatí