Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Čau. Nejsem si jistý, jak je to u funkcí více proměnných. Ale pokud si vezmeš jednodušší příklad
tak první derivace podle x dává 2, kde taky není x. To znamená, že funkce má konstantní derivaci (na celém R stejnou) a pořád roste se stejným sklonem. To znamená že nemá stacionární bod a nejnižší hodnotu má pro nejnižší možné x.
Ve funkci f je to myslím to samé. Nejnižší hodnota je pro nejnižší x, y.
No já už si nepamatuju jak je správný analytický způsob jak to řešit. Ale když se podíváš na tu rovnici pro f, tak bude minimální pro minimální hodnoty x a y. Takže hledáš minima na rovnici
což je oblast ohraničená kruhem (vnitřní oblast), takže na této rovnici hledáš minimum. Jelikož
a
, tak bych minimum hledal na té kružnici ve směru vektoru (-2, -2). A vyjde ti arg min f. arg max f bude zase na té kružnici ve směru (2, 2).
No já si taky nejsem jistý, jestli to vysvětluju zrovna srozumitelně. Pokud má někdo přehlednější postup, tak bych ho uvítal.
Ta funkce bude vypadat takto:
s přímkou
. To proto, že tato funkce nemá globální minimum na
. Pokud by měla na této kružnici lokální minimum (vyšla by derivace s proměnnou), pak by jsi ho hledal pomocí toho hledání kořene a dosazování. Offline
↑ Kamik666:
ne, že bych se našla, a také ne, že bych věděla - zkus podrobně projít kapitolu "Vázané extrémy" a obě dvě cesty vyšetřování s vazbou.
Jednu (první) vysvětluje kolega ↑ mrw:, ale moc podrobně jsem nečetla. Druhá - přes Lagrange (v odkazu není označená jako více elegantní) - na str. 119, ale bude taková zřejmá, co do standardizace postupu.
Případně se ozvi, zda se podařilo.
EDIT. děkuji za opravu dalšího tématu
myslím si že by to mohlo být takto není to zcela hotové ale ten konec už by se nějak dát dohromady mohl ... :) 
ale ted když si tak čtu komentáře tak se mi zdá, že jsem asi také mimo ( četl jsem si jen téma a opsal zadání ) ... v nejhorším tento příspěvek smažu :)
↑ tranceee:
Děkuji, určitě to nemaž :-) Mně se to zdá skoro v pořádku - konec (Lagrange) odpovídá tomu, co jsem si představovala, když jsem psala.
Jen drobnost - jsi našel podezřelý bod (0, 0)? - to myslím ne.
Případně se dostane dalšího komentáře.
↑ jelena:
nevím proč jsem ho tam dal také (asi už mi přijde všechno podezřelé :D )... děkuji za opravu :)
Jinak tak nějak by se to mohlo počítat. Akorát jsem to počítal jako
a ne
což je asi chyba :) ale tak snad alespoň ten postup pomůže :)
↑ tranceee:
dakujem za postup mozem ta este poprosit ako vyjadrit to x a y z rovnic ma sa to riesit ako system rovnic alebo nejako inak ?
no pokud to je takto dobře ten postup k tvému příkladu ... tak normálně vyřeš rovnice mělo by to vyjít takto ...(pozn.
)
druhá
.... a pak dosadíš napřed to
do té posledné rovnice
a vyjdou ty čtyři body .... (0,2) (0,-2) a (2,0) (-2,0) ..... a ty dosadíš do té východí rovnice určíš tak ty minima a maxima ... mělo by to vyjít tak že ve dvou bodech bude maximum a ve dvou minimum ....
↑ tranceee:
spíš tak:
, odsud
, obdobně y=... a dosadit místo x, y do
, výsledkem jsou 2 hodnoty
.
Je tak? Děkuji.
↑ tranceee:
ja som sa tam na začiatku pomýlil malo tam byt 
takze ja som to riesil tako 

je to ok ?
↑ Kamik666:
vypadá to dobře ... derivace podle
v pořádku ( ještě lambda=1 a asi jen překlep
) , derivace podle
taky ... akorát si nejsem jistý tím dosazením, mělo by se to dosazovat postupně ... napřed dosadíme za
a dostaneme x-ové souřadnice ( a tedy 2 body ) a pak za
a měli bychom dostat y-lonové souřadnice.... potom by se měli vypočítat funkční hodnoty a podle velikosti těchto hodnot by se mělo určit glob. max. a min.
↑ Kamik666:
pre vypocet funkcnej hodnoty dosadim do funkcie
A1,A2 to mam ale A3 A4 este musim vypocitat teda ako ?
Kamik666 napsal(a):
ja som sa tam na začiatku pomýlil malo tam byt
Výborně :-)

rovnice
platí pro
(a pro libovolné
) nebo
(a pro libovolné
)
Odsud máme takové kombinace výsledku a dosazování:
a)
a zároveň
dosazujeme:
Hodnoty
dosadíme zpět do
a dostaneme body, u kterách bude y=0, x - vypočtené hodnoty.
b)
, y může být libovolné, po dosazení
do
odsud
, dosazujeme do
, odsud 
↑ tranceee:
:-) děkuji, myslím, že se v tom celkem orientuješ, jen drobnosti jsem opravila (snad)
↑ tranceee:, ↑ Kamik666:
a teď se v tom vyznejte sami. Zdravím :-)
↑ Kamik666:
Tvůj odkaz se mi nezobrazí. Můj názor - x je závislé na hodnotě "lambdy", mohu dosazovat i sem:

Což je totež, ovšem dosazování do
mi příjde ve správném sledu, co do nalezení souřadnic bodů.
Jinak chtěla bych vidět toho odvažného, kdo by ještě vstoupil do takového tématu. Zdar a silu.
↑ Kamik666:
Děkuji,
řešiš soustavu rovnic - neznámé jsou
,
,
. Vyřeš to pořádně a není o čem diskutovat. Způsob řešení může být odlíšný, ale nesmí být ztrácen žádný kořen.
Pokud k výsledku dojdeš jinou cestou - nemám námitky. Pokud v postupu mám chybu - napíš, prosím, v čem je tá moje chyba.
Děkuji.
↑ jelena:
a)
a zároveň
dosazujeme:
Hodnoty
dosadíme zpět do
a dostaneme body
je tak ?
a potom som som to spravil tak ze som dosadil
do rovnice 

ziskam body![kopírovat do textarea $A_1=[2,0] ,A_2=[-2,0]$](/mathtex/56/56ee579eaa4b30ea55fd3f33df43089b.gif)
a potom krok b![kopírovat do textarea $A_3=[1,\sqrt(3],A_4=[1,-\sqrt(3)]$](/mathtex/01/010e81de8b0a6a2b36e0adccba48a7db.gif)
a z týchto hodnôt vypocitam funkcne hodnoty a urcim min a max
mohlo by to tak byt?
Stránky: 1 2