Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ stuz:
No to je asi špatně.
Těleso padající volným pádem urazí za PRVNÍ sekundu dráhu
(g=10 m/s^2). Ve všech dalších sekundách se pohybuje rychleji, takže urazí větší dráhu. Nikdy nemůže za 1 sekundu urazit 1 m. To prostě nejde.
↑ zdenek1: No nějak to musí jít, máme to na zkoušce jako příkad ;) Nevím, ze začátku mi to nelezlo taky do hlavy že za tu jednu sekundu nemůže spadnout metr ale asi to jde. Možná se nejedná o volný pád. Ale každopádně je to zapeklitý příklad...
↑ janca361:
Ano celé, je pravda že tenhle příklad byl na zkoušce jen jednou, zatímco ostatní příklady byly vícekrát... třebas se vyučující sekl ;)
↑ stuz:↑ stuz:↑ janca361:
Jedině že by to prostě nebyl volný pád, a muselo se vypočítat jiné zrychlení než je g ;)
Pokud by to nebyl pád, pak je to reálné... avšak mně přijde, že tam pořád něco chybí... Metr za poslední sekundu může znamenat zrcyhlení
a dobu
pohybu, ovšem může to také znamenat úplně jiné zrychlení a jinou dobu dopadu...
Ty údaje, jenž jsem použil, jsou pravdivé, pokud těleso padá pouze jednu sekundu - což dle zadání nepadá (zřejmě).