Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím nemohl by někdo spočítat tyto příklady?
1, Jedná se o ten první příklad
2, Potenciál ve vzdálenosti 2 m od nabité přímky s nábojem t = 10^–9 Cm^–1 je Fí = 30 V.
Určete ekvipotenciálu nulového potenciálu. Permitivita vakua je e0 = 8,85×10^–12 Fm–1.
(Intenzita pole nabité přímky je E = t r0 / (2pe0r).)
Moc děkuji už si s tím nevíme rady
↑ michalrysina:
2)
Podle zadání je 
![kopírovat do textarea $\varphi_B=\int_x^2\frac{\tau}{2\pi\varepsilon_0r}\text dr=\frac{\tau}{2\pi\varepsilon_0}[\ln2-\ln x]$](/mathtex/a4/a4ff2e8339832261df8476cb47d554fb.gif)
Dopočítat
už by neměl být problém.
↑ michalrysina:
1) To nejste schopni zderivovat polynomickou funkci?

Dosadit za
a
už snad zvládnete.

Ta 2 nešla by prosím dopočítat? Já se v tom pořád ztrácím, na tuto látku jsem chyběl a nějak tomu nerozumim díky moc

Omlouvám se že otravuju ale došlo k nedorozumění. Tohle jsem pochopil. Ale myslel jsem ten druhý příklad z 1 příspěvku mého (potenciál ve vzdálenosti 2m. Díky moc
↑ michalrysina:
No dobře, ale dopočítání je normální logaritmická rovnice, kterou počítají děti ve druháku gymplu.![kopírovat do textarea $\varphi_B=\int_x^2\frac{\tau}{2\pi\varepsilon_0r}\text dr=\frac{\tau}{2\pi\varepsilon_0}[\ln2-\ln x]$](/mathtex/a4/a4ff2e8339832261df8476cb47d554fb.gif)

Našel jsem výsledek že má vyjít: (K=42,5V; ekvipotenciálou je válcová plocha o poloměru r = 10,6m)
A to mě nějak nevychází.
Edit: Teď sem k tomu sednul a to X mě vyšlo 10,6m Což odpovídá tomu R. Ale to K nevim co s tim

Dokáže mi ještě někdo poradit s tim K? díky moc
↑ michalrysina:
Správně. Evidentně jsi si poradil s opačným znaménkem před integrálem a následně v exponentu.
↑ michalrysina:
Závislost potenciálu
na vzdálenosti
od nabité přímky lze vyjádřit následovně (lze využít vztah pro
v příspěvku #7):
,
kde
Fyzikální význam
je potenciál pole ve vzdálenosti 1m od nabité přímky.
↑ medvidek:
Díky, ale pořád mi není jasné, kam zmizelo to "mínus"
↑ zdenek1:
Předpokládám, že stačí zdůvodnit znaménko u integrálu ve vztahu
.
Potenciální energie kladně nabité částice stoupá, když ji přibližujeme ke zdroji kladného elektrostatického pole.
Bez újmy na obecnosti se domluvme, že bod B je blíže ke zdroji, než bod A.
Pak je levá strana rovnice kladná, protože
a
a
.
Na pravé straně by obecně měl být skalární součin vektorů
a
, ale jsou rovnoběžné a souhlasně orientované. E je všude kladné, meze integrace jsou od menší k větší. Se znaménkem mínus bychom nemohli dostat kladnou hodnotu na pravé straně rovnice.
Něco podobného ohledně znaménka v definici potenciálu bylo zdůvodňováno zde (na dotaz kolegy Rumburaka).