Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
Potřeboval bych si nějak ověřit, zda jsou mé "tahy správné, popřípadě pomoci s druhou částí, kterou jsem skryl, aby nebyl příspěvek dlouhý jak Brno.
Jsem si tak nějak "hrál" a zkoušel vyjádřit obecně dva body, které vzniknou, když obecná přímka protne kružnici se středem v počátku a poloměrem r. Nejdříve jsem si napsal rovnice obou množin bodů:
Poté jsem si vyjádřil jednu proměnnou z přímky...
...a dosadil ji do rovnice kružnice:
Dostal jsem kvadratickou rovnici, jejíž diskriminant jsem si vyjádřil.![kopírovat do textarea $
D = 4(ac)^2 - 4(a^2+b^2)\left(c^2-\left(br\right)^2\right) \nl
D = 4\left[ \left(ac\right)^2 - \left( \left(ac\right)^2 - (abr)^2 + (bc)^2 - b^2(br)^2 \right)\right] \nl
D = 4\left( \left(br\right)^2(a^2+b^2) - (bc)^2 \right) \nl
D = 4b^2\left( r^2\left(a^2+b^2\right)-c^2\right)
$](/mathtex/bd/bda5b4c1b0f568b6c415c2d2f6a0209b.gif)
Určil jsem si podmínku, která musí platit, aby daná přímka byla sečnou kružnice:
Víc jsem z podmínek nevyždímal.
Nyní bych si dosadil do vzorce pro výpočet kořenů kvadratické rovnice:

A tady jsem tak nějak skončil, protože už nevím, jak to upravit, aby to vypadalo "lépe". Vzdal jsem se naděje, že bych získal nějak hezky souřadnice y pro tyto dva body.
Popřípadě tu mám ještě obdobnou verzi, ale pro kružnici se středem v libovolném bodě, tam už ale nevím ani jak upravit diskriminant... to dávám skrytě. :-)
↑ Annnnnd:
Já vím, chtěl jsem to jen zkusit. :-)
Jinak parametrem se myslí co?
↑ Annnnnd:
To jsem udělal... :)
↑ found:
Zdravím,
tak jsem trošku přemýšlel nad tvojí úvahou a dospěl jsem k závěru, pokud máš tu přímku procházející kružnicí jakoukoliv, tak to prostě nejde dostat nějakej smysluplnej vzorec pro souřadnice průniků. Něco jinýho by bylo, kdybys měl přímku procházející počátkem soustavy souřadnic. Tam ten vzorec vypadá už lépe. Ale myslim si, že zrovna na takovouto situaci skoro nikdy nenarazíš. :)
Ale tak proč ne. Je vidět, že tě matematika baví a to se cení. :)
↑ MartinK:
To je pro přímku procházející počátkem soustavy souřadnic a kružnici se středem v počátku?
↑ MartinK:
To znamená, že by šla spočíst i délka tětivy vceklu snadno (respektive vyjádřit). I když zrovna délka tětivy tady se ani počítat nemusí, ale jde to. :-)
Stránky: 1