Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Pomůže mi někdo prosím s následujícími příklady?
1) Stejnorodý válec a stejnorodý kužel mají stejnou hmotnost, podstavu i výšku. Které těleso má větší stabilitu a proč?
2) Dvě stejné bedny stojí na vodorovné podlaze. Jedna z beden je až po okraj nalněna pískem, druhá je do poloviny naplněna železným odpadem. Hmotnosti beden jsou shodné. Která bedna má větší stabilitu a proč?
3) Hliníkový a železný vále mají stejné rozměry a stojí na vodorovné podložce. Který válec má větší stabilitu a proč?

1) vůbec nevím, spíš bych řekla válec, ale důvod nevím
2) druhá bedna díky materiálu?
3) opět nevím
↑ terezkaaaaa5:
Snaž se trochu. Ono napsat "vůbec nevím" a pak čekat kdo to udělá za mně je dost jednoduché...
Všechno je to o tom najít těžiště, nakreslit si obrázek, a podívat se, o kolik se zvedne těžiště při pokusu o překlopení.
Jinak něco podobného se tu řeší pořád dokola, tak zkus trochu pohledat. Zrovna dneska v tomhle vlákně někdo překlápí krychli, janca361 se tam dělala s obrázkem. Tak zkus vynaložit aspoň tolik práce kolik ti dneska už věnovala ona, a zamysli se nad tím.

↑ terezkaaaaa5:
Uvědom si vzorec pro výpočet stability.
Kdy je těleso stabilnější? - Když má těžiště víš nebo níž? Pomož si třeba tímto obrázkem
3) Hliníkový a železný vále mají stejné rozměry a stojí na vodorovné podložce. Který válec má větší stabilitu a proč?
Využij hustotu.
↑ LukasM:
Děkuji.

Těleso je stabilnější, pokud má níže těžiště, že ano? Takže 1) by měl být válec, 2) železná bedna, 3)hliníkový válec.. mám pravdu?

Těleso je stabilnější, pokud má níže těžiště, že ano?
Ano.
Nakresli si k tomu ty obrázky. Myslím si, že to nemáš dobře (akorát 2 je správně).

Když mě obrázky moc nepomůžou, nevím jak v takových případceh určit těžiště. u 3 záleží tedy na hustotě? když má některá látka hustotu větší?

↑ terezkaaaaa5:
U válce je to snad jednoduché a u kužele to odhadneš (pro řešení úlohy to stačí).
u 3 záleží tedy na hustotě? když má některá látka hustotu větší?
Jak je definována hustota?

Takže je to nejspíš naopak. :D teď nevím, jak to myslíš/te. Každopádně děkuji za ten obětovaný čas, dnes už otravovat nebudu.

↑ terezkaaaaa5:
Jen mě trošku mrzí, že si moji práci takto zahodila

↑ terezkaaaaa5:
Dobrá tady. Nebudeme řešit všechny úlohy naráz, ale každou zvlášť.
Text, která je v učebnici (Fyzika pro gymnázia: Mechanika) nad úlohami:
Stabilita tělesa je tím větší, čím větší je hmotnost tělesa, čím níže je těžiště ve stálé rovnovážné poloze a čím větší je vzdálenost svislé těžinice od podstavné hrany.
1) Stejnorodý válec a stejnorodý kužel mají stejnou hmotnost, podstavu i výšku. Které těleso má větší stabilitu a proč?
Kužel:
Válec:
Předpokládám, že víš, kde je těžiště válce - je v polovině výšky. Podívej se tedy na kužel. Kde má těžiště kužel? Nad nebo pod polovinou své výšky?

↑ terezkaaaaa5:
Ne.
Když to uřežeš nad polovinou výšky, zbyde to malý kužílek, ale většina bude v tom kuželu bez špičky.
Těžiště je tedy pod polovinou výšky. a z toho vyplývá, že větší stabilitu má kužel, protože má níž těžiště.
Rozumíš tomu?

Vždyť jsem to tak napsala. :) Rozumím tomu

↑ terezkaaaaa5:
Hm, to už asi neumím číst. Četla jsem nad :( Mám pocit, že to tam asi i bylo, doufám, že si příspěvek nemazala.
Jaká je hustota železa a hliníku? Co bude těžší?

Ne, opravdu jsem nemazala. :) Železo má větší hustotu, je těžší a stabilnější

↑ terezkaaaaa5:
Tak to se ti moc omlouvám, jsme (bohužel) jen člověk.
Ano.