Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, mohl byste mi někdo pomoct s tímto příkladem? Docela to spěchá, díky.
Bodový náboj Q=1μC je umístěn v těžišti pravidelného čtyřstěnu o hraně a=1cm. Určete tok elektrického pole vytvořeného nábojem jednou stěnou čtyřstěnu.
↑ medvidek:
Díky za radu, vyšlo mi to nějakých 28235Vm, čili tok bude kladný, doufám že je to dobře. Jen nevím jestli jsem správně dosadil za S 4Π^r2, když to mám počítat pro čtverec a ne kouli.
↑ seth.x:
Celkový tok musí být stejný, nezávisle na tvaru uzavřené plochy obepínající bodový náboj.
Čtyřstěn je pravidelný, náboj se nachází uprostřed, proto každou z jeho čtyř trojůhelníkových ploch poteče 1/4 celkového toku.
↑ medvidek:
Aha, už to chápu, takže kdybych počítal třeba tok stěny krychle, byla by to jedna šestina. A to ε na konci znamená ε0 (extentricita vakua) předpokládám?
↑ seth.x:
je permitivita prostředí,
je permitivita vakua.
V zadání není uvedno, v jakém prostředí se to má počítat, tak lze obvykle předpokládat vakuum a použít
.
Slovo "extentricita" neznám. Něco jsem našel na netu, ale chytřejší z toho nejsem.
↑ medvidek:
Jo sorry, myslel jsem permitivitu, jen jsem si spletl slovo.