Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám tady druhý zádrhel, nepochybuju že to bude lehké jako ten první, jen mi tam chybí zase ta myšlenka, jak říká naše profesorka(šikovné matematické oči, ty já nemám) nicméně...
kouli o poloměru r je jedna krychle opsána a druhá vepsána. Rozdíl povrchů těchto krychlí je..?
Tak kdopak se toho ujmete?..popsal sem tím celou A4..chraňte lesy a nenuťte mě trápit se s tím dále :))
↑ Dejvos:
Najdôležitejšie je zistiť rozmery tých kociek (len ako premenná
) Dĺžka hrany bude vlastne vyjadrená pomocou
- polomeru
Skús si to nakresliť. Na jednom obrázku si vpíš tú guľu do kocky a na druhom vpíš kocku do gule...
Kocka vpísaná do gule bude mať telesovú uhlopriečku rovnú priemeru gule - odtiaľ vypočítaš dĺžku hrany (len ako premennú)
Kocka opísaná do gule bude mať hranu dĺžky
-priemer gule.
Vypočítaj povrchy kociek s premennými
a keď to dáš do pomeru premenná
ti vypadne a máš výsledný pomer...
↑ standyk:
na tohle jsem taky přišel, ale pořád mi z toho nejde dostat ten výsledek :/ možnosti jsou (18r^2 nebo 16r^2, 15r^2, 12r^2, 10r^2)
↑ Dejvos:
Vezmi si teda ako premennú
- polomer.
Strana vpísanej kocky bude vyjadrená cez Pytagorovu vetu ako:
kde
bude dĺžka hrany. Dostaneš:
Dopočítaj povrch...
Vpísaná kocka je jednoduchšia. Strana vpísanej kocky (napr.
) bude vlastne priemer gule.
Teda:
Rovnako dopočítaš aj povrch tejto kocky a odčítaš: Povrch opísanej kocky - Povrch vpísanej kocky