Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 06. 2011 22:24

drabi
Místo: Praha
Škola: MFF UK
Pozice: student
Reputace:   

divergence řady

Ahoj, potřebuju pomoct s tímto příkladem:

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2011-06/96499_fgerg.png

vůbec totiž netuším, jak to mám dokázat.
Jediné, co mě napadá je, že pokud $\lim_{n \rightarrow \infty} a_n = \infty$, pak půjde srovnat s nějakou mocninou $n$

Děkuju mockrát předem za vás čas

• (téma jako vyřešené označil(a) drabi)

#2 13. 06. 2011 22:31

drabi
Místo: Praha
Škola: MFF UK
Reputace:   

Re: divergence řady

↑ halogan:
tak o $\sum \frac{1}{n}$ vím, že diverguje
no souvislost moc nevidím, protože srovnávací ani limitní srovnávací kritérium mi nejspíš nepomůže, nebo se mýlím?

#3 13. 06. 2011 22:33

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Reputace:   106 

(Omlouvám se za smazání příspěvku, neměl jsem to úplně promyšlené.)

#4 15. 06. 2011 13:15 — Editoval hlupačik (16. 06. 2011 06:02)

hlupačik
Zelenáč
Reputace:   

#5 16. 06. 2011 15:06 — Editoval Marian (16. 06. 2011 15:34)

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

↑ hlupačik:
Formulace typu "Dá se dokázat, že ..." by mi v úloze takto zadaného úkolu velmi překážela. Jedná se mi o fakt s vlastností funkce kosinus se čtveřicí po sobě jdoucích přirozených čísel v jejich argumentu.

Domnívám se, že přirozenější je postupovat takto:

(1) Dokážeme nejprve divergenci řady

$
\sum_{n=1}^{\infty}\frac{\cos ^2(n)}{n},
$

což je velmi sandé, neboť její $N$-tý parciální součet lze transformovat na tvar

$
\sum_{n=1}^{N}\frac{\cos ^2(n)}{n}=\sum_{n=1}^{N}\frac{1+\cos (2n)}{2n}=\frac{1}{2}\left (\sum_{n=1}^{N}\frac{1}{n}+\sum_{n=1}^{N}\frac{\cos (2n)}{n}\right ).
$

První sčítanec za posledním rovnítkem (vynechávám multiplikativní 1/2) je $n$-té harmonické číslo. Je známo, že harmonická řada diverguje (stačí k tomu použít nutnou a postačující podmínku konvergence nekonečné řady Bolzanova-Cauchyova typu nebo tzv. Diniho větu o vlastnostech divergentních řad a jejich důsledcích - obojí funguje podobně; použití integrálního kritéria je možné, ale pokud to situace dovoluje volím raději elementární techniku).

Nyní stačí ukázat konvergenci nekonečné řady s parciálním součtem

$
\sum_{n=1}^{N}\frac{\cos (2n)}{n}.
$

To je ale snadné, neboť to ihned plyne z Dirichletova kritéria pro nekonečné řady reálných čísel typu $\sum\alpha_n\beta_n$, kde pokládáme $\alpha_n=1/n$ a $\beta_n=\cos (2n)$. Posloupnost $\{\alpha_n\} =\{1/n\}$ je klesající nulová posloupnost a součet

$
\sum_{n=1}^{N}\beta_n=\sum_{n=1}^{\infty}\cos (2n)
$

má omezené součty. To se dokáže třeba z Moivrovy věty o umocňování komplexního čísla. Dokonce, úplnou indukcí lze ukázat identitu

$
\sum_{n=1}^{N}\cos (2n)=\frac{\sin (N)\cos (N+1)}{\sin (1)}.
$

(2) Z výše uvedených faktů plyne divergence řady

$
\sum_{n=1}^{\infty}\frac{\cos ^2(n)}{n}.
$

To, že diverguje i zadaná řada obsahující faktor $a_n$, je již snadné nahlédnout. Dle zadání totiž platí $0<a_1$, tedy existuje jistě jistě číslo $\alpha$ s vlastností $0<\alpha <a_1$. Vzhledem k tomu, že posloupnost $\{ a_n\}$ je rostoucí, musí platit nerovnost

$
\sum_{n=1}^{\infty}\frac{a_n\cdot\cos ^2(n)}{n}\ge\alpha\sum_{n=1}^{\infty}\frac{\cos ^2(n)}{n}=+\infty .
$

Odtud divergence původní nekonečné řady.

$
\sum_{n=1}^{\infty}\frac{\cos (2n)}{n}.
$

Stačí k tomu několik základních vlastností elementárních funkcí komplexní proměnné. Platí totiž identita

$
\sum_{n=1}^{\infty}\frac{\cos (2n)}{n}=\ln\left (\frac{1}{2\cdot\sin (1)}\right ).
$

Zápatí