Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřebuju pomoct s tímto příkladem:
vůbec totiž netuším, jak to mám dokázat.
Jediné, co mě napadá je, že pokud
, pak půjde srovnat s nějakou mocninou 
Děkuju mockrát předem za vás čas
↑ halogan:
tak o
vím, že diverguje
no souvislost moc nevidím, protože srovnávací ani limitní srovnávací kritérium mi nejspíš nepomůže, nebo se mýlím?
↑ hlupačik:
Formulace typu "Dá se dokázat, že ..." by mi v úloze takto zadaného úkolu velmi překážela. Jedná se mi o fakt s vlastností funkce kosinus se čtveřicí po sobě jdoucích přirozených čísel v jejich argumentu.
Domnívám se, že přirozenější je postupovat takto:
(1) Dokážeme nejprve divergenci řady
což je velmi sandé, neboť její
-tý parciální součet lze transformovat na tvar
První sčítanec za posledním rovnítkem (vynechávám multiplikativní 1/2) je
-té harmonické číslo. Je známo, že harmonická řada diverguje (stačí k tomu použít nutnou a postačující podmínku konvergence nekonečné řady Bolzanova-Cauchyova typu nebo tzv. Diniho větu o vlastnostech divergentních řad a jejich důsledcích - obojí funguje podobně; použití integrálního kritéria je možné, ale pokud to situace dovoluje volím raději elementární techniku).
Nyní stačí ukázat konvergenci nekonečné řady s parciálním součtem
To je ale snadné, neboť to ihned plyne z Dirichletova kritéria pro nekonečné řady reálných čísel typu
, kde pokládáme
a
. Posloupnost
je klesající nulová posloupnost a součet 
má omezené součty. To se dokáže třeba z Moivrovy věty o umocňování komplexního čísla. Dokonce, úplnou indukcí lze ukázat identitu
(2) Z výše uvedených faktů plyne divergence řady
To, že diverguje i zadaná řada obsahující faktor
, je již snadné nahlédnout. Dle zadání totiž platí
, tedy existuje jistě jistě číslo
s vlastností
. Vzhledem k tomu, že posloupnost
je rostoucí, musí platit nerovnost
Odtud divergence původní nekonečné řady.