Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, zítra mám zkoušku z matematiky a koukal sem že se v zadáních často vyskytuje rešení nerovnice pomocí Bolzanovy věty. Nemohl by mi prosím někdo vysvětlit jak na to? Nejlépe krok za krokem, protože vůbec nemám tušení jak se to počítá. Děkuji moc.
Konkrétně se tam vyskytovala nerovnice
a pak ještě nějaké další.

↑ Lord Boos:
Něco takového vidím poprvé, ale myslím, že toto je ono zamýšlené řešení:
Takže konkrétně pro totu rovnici by řešení bylo následující?

↑ Lord Boos:
Ano, přesně tak. ; ))
pozn:
k oněm "nulovým bodům" musíme v obecném případě ze zřejmých důvodů přidat i body nespojitosti - lze to demonstrovat např. na jednoduché funkci
a zdůvodnit tak, že kdyby nějaký z námi uvažovaných intervalů obsahoval bod nespojitosti, neplatí předpoklad Bolzanovy věty, tedy nemusí platit ani závěr, ovšem pokud takový interval "podrozdělíme" podle bodů nespojitosti, dostaneme intervaly, na nichž už je funkce spojitá a můžeme Bolzanovy věty užít.

↑ Lord Boos:
ano (není definovaná a nebo jenom není spojitá - třeba kdybych funci 1/x dodefinoval v nule f(0):=4, pak stále musím uvažovat rozdělení na intervaly (-infty,0), (0,infty))

↑ Lord Boos:
EDIT: vloudila se chyba, která nic nemění na podstatě příkladu, ale dost změní výsledek: Přehlédl jsem, že arcsin (x/7) (a tedy i celá f(x)) je definován jen pro x z intervalu [-7,7]. V dalším postupu se nic nemění, jenom výsledek není (2,infty), ale (2,7]. Tak to se omlouvám. ; ))