Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, při počítání s goniometrickými funkcemi se občas využívá vztahu, že funkce sinus a tangens se v okolí bodu nula chovají jako přímka, mě by ale zajímalo, jak je velké je to okolí, tedy v jakém intervalu se dané funkce chovají jako přímky, nevíte někdo, jak to určit?
Děkuji
↑ Alivendes:nie som si istý, ale asi záleží od chyby akú si ochotný ešte akceptovať
↑ Alivendes:
Z mého laického pohledu bych to vysvětlil takto (případně ať někdo ze zkušenějších kolegů upřesní můj pokus):
Sinus není nikdy roven přímce (alesoň na intervalu). Ale pokud budeme brát část funkce, pro kterou se x pohybuje kolem nuly, můžeme kousek sinusoidy nahradit přímkou. Neexistuje interval, pro který to ještě je přímka a pro který už ne. Zleží jen na tom, jak moc se má sinusoida blížit oné přímce. Pokud budeme hodně tolerantní, můžeme brát klidně interval <-pí; pí>, ale ten kousek sinusoidy se přímce moc nepodobá. Pokud budeme chtít něco bližšího přímce, musíme interval zúžit.
Pro lepší náhled bych doporučil udělat si graf funkce y=x a k tomu přidat graf funkce y=sin x.
Takže vlastně jen záleží, jak moc velkou chybu si můžeme dovolit.
EDIT: ↑ jarrro: byl rychlejší, ale nechám to tu. Třeba ten podrobnější popis pomůže někomu dalšímu.
↑ Alivendes:myslím,že tvoj problém je presne vyriešiť nerovnicu
čo podľa mňa ide len numericky
↑ Alivendes:
NApř. ve fyzice při studiu matematického kyvadla se pro "malé kmity" provádí tato linearizace a za "malé kmity" se považují výchylky .
↑ zdenek1:
Díky :), to mi stačí.
↑ Alivendes:je to vyriešené,ale tak ma napadlo,že vlastne z Taylorovej vety vyplýva
teda stačí riešiť