Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Nazdárek, mám příklad na vzdálenost dvou přímek
p= [1-t,1+2t,-t] t e R
q=[2+k,1-2k,2+k] k e R
Začla jsem to nějak počítat ale pak jsem se nějak zasekla, vim že to musim dát do nějakého vzorce na vzdálenost.
Tady je můj pokus:
...určila jsem si normálový vektor,bod..dále jsem z parametrické rovnice udělala obecnou...do obecný jsem dosadila druhou přímku askončila jsem :(

↑ Terrkaa:
Dobrý den,
vzorec na vzdálenost dvou přímek neexistuje (alespoň o něm nevím). Ale určitě znáte vzorec na vzdálenost bodu od přímky. Dokážete ho nějak aplikovat?
myslim že to mám být tento vzorec..asi určitě,

↑ Terrkaa:
To je vzorec pro vzdálenost dvou bodů v prostoru.
aha..tak ten asi ne :)

↑ Terrkaa:
Ano, ten vypadá lépe :)
Musíte na jedné z těch přímek najít nějaký bod a spočítat jeho vzdálenost od druhé přímky.
↑ Terrkaa:
Zdravím :)
A co třeba napsat rovnici roviny, která je kolmá na obě přímky(nekonečně mnoho rovin). Pak zjistit průsečíky s tou danou rovinou. A na konec vypočítat velikost vektoru určeného těmi průsečíky.
↑ MartinK:
Taky zdravím,
to zní hrozně složitě, když tento postup jsem viděla na mnohách stránkách, tamtem mi připadal snadnější
..ale zkusim to :)
↑ teolog:
na tento vzorec jsem koukala jenže nejedná se o vzorec v prostoru mohu dosadit pouze x a y a ne z
dalo by se to upravit
že by v= ax+by+cz+d v absoultní hodnotě / odmocnina a2+b2+c2

↑ Terrkaa:
Omlouvám se za mou nepozornost. Nevšiml jsem si, že ty přímky máte v prostoru, takže tento vzorec pro vzdálenost samozřejmě použít nemůžete. V prostoru ani neexistuje obecná rovnice přímky.
Takže v tomto případě se jeví MartinemK navrhovaný postup jako dobrý. A zas tak složitý není.
↑ teolog:
právě vim že jsme se učili že v prostotu může být jen parametrická rce přímky, ale to neva
já zkusim to co mi radil MartinK
jak bych mohla tedy udělat rovinu - když je rovina dána bodem a 2 vektory, šlo by vzít 2 vektory s 2 přímek a libolný bod, který na nich leží?
↑ Terrkaa:
Směrové vektory, těch dvou přímek jsou normálové vektory hledané roviny.
↑ MartinK:
takže směrové vektory jsou:
u= (-1,2,-1)
v= (1,-2,1)
správně?
pokud ano co dál ..:)

↑ TehTox:
Který vzorec?
↑ Terrkaa:
Stačí použít jeden z nich. Tento vektor bude v obecné rovnice roviny (ax+by+cz+d=0). Koeficient d spočítáte tím, že do rovnice roviny dosadíte libovolný bod ležíci ne jedné z těch přímek.

↑ Terrkaa:
Tak to sem zkuste napsat. Takhle to nemůžu zkotrolovat.
Koeficient d spočítáte tím, že do rovnice roviny dosadíte libovolný bod ležíci ne jedné z těch přímek.
Pokud se nemýlím, tak takovýchto kolmých rovin existuje nekonečmě mnoho, tak by stačilo dosadit bod [0,0,0]. Tím nechci říct, že to máte špatně :)
↑ Terrkaa:
Určit průsečíky té roviny s danými přímkami.
↑ MartinK:
jen pro jistotu to se udělá tím že přímku dosadím do ob.rce roviny?............myslim že tohle jsem dělala na začátku (viz první příspěvek)
↑ MartinK:
a jsme zase na začátku :))
ted když to mám vypočítaný...co s tim k, kam ho mám dosadim..tady jsem se právě zasekla
↑ Terrkaa:
Dosaď to k do přímky q a tím zjistíš souřadnice toho průsečíku.
↑ Terrkaa:
No a teď zjisti průsčík té roviny s tou druhou přímkou. Až budeš mít ten druhý průsečík. Vypočítáš velikost vektoru, který tyto dva průsečiky určují.
Stránky: 1 2