Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, měl bych pár dotazů ohledně příkladů do logiky:
1. Existuje ekvivalence taková, že jediná třída ekvivalence obsahuje celou množinu M ?
Nějak ani nevím co se po mě chce, třída ekvivalence relace R z AxB je .
2. Nějak mi není jasné, jak lze převést do CNF výraz . Vím pouze, jak rozložit výraz
Děkuji za pomoc.
1: třída ekvivalence je třída prvků ekvivalentních (ve smyslu dané ekvivalence) s daným prvkem. Takže taková ekvivalence existuje, je to relace ve které jsou všechny prvky se všemi prvky.
2: stačí provést distributivitu pro dvě závorky (zkus si vzpomenout na násobení mnohočlenu mnohočlenem, princip je úplně stejný)
1. Jestli jsem to pochopil správně, tak by to musela být relace R, která by množinu přirozených čísel zobrazila na celou množinu celých čísel.
Relace R je definována jako čili
a stejně tak i B.
Ale nevím, jaká funkce by to splnila (často dostáváme relace typu = <= >=) tak jestli by šla tato relace nějak popsat.
2. Takže z toho vznikne toto:
Děkuji
↑ Mathe:
1) Terminologická poznámka: Relace a funkce jsou dva podobné, avšak odlišné pojmy. Funkce je speciální případ relace, ale ne každá relace je funkce. Speciálně uspořádání jako <, <= apod. nejsou funkce.
Navíc relace z A do B se většinou definuje jako libovolná nevlastní podmnožina A x B -- symbolicky: . Konkrétně smí být
. Což je přesně ta relace, kterou ti Wotton nabídl (tedy zřejmě
). Teď bys ještě měl ověřit, že to je ekvivalence a že má právě jedinou třídu ekvivalence, a to celou M.
2) Asi to máš správně. Jen jsi prohodil symboly a
. Mělo by to být
.