Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 03. 2011 20:04

MiK1234
Reputace:   

Efekt stlačení času

Dobrý den, neznáte náhodou někdo nějaké podrobnosti o efektu stlačení času? Děkuji za odpověď.

#2 15. 03. 2011 20:09

mikl3
Škola: FS ČVUT (12-16, TZSI, Bc.)
Pozice: Studuji magisterske
Reputace:   78 

Re: Efekt stlačení času

↑ MiK1234: myslíš toto? Odkaz dole na stránce je rozcestník - Související články, když si je všechny rozklikneš, budeš vědět

#3 15. 03. 2011 22:57

MiK1234
Reputace:   

Myslím si, že to není ono... je to v souvislosti s Nikolou Teslou. Vůbec nic jsem o tom nikde nenašel, až na zmínku: "Využitím efektu "stlačení času" můžeme dostat antigravitaci, materializaci a dematerializaci."

#4 16. 03. 2011 00:41

rughar
Škola: MFF UK
Pozice: Vědecký pracovník
Reputace:   27 

Evidentně s to týká hypotetických vynálezů Tesly. I když tento člověk toho navymýšlel hromadu geniálního, tak řada jeho takzvaných zbraní jsou opravdu nesmysly. Našel jsem si to tvrzení o stlačení času. Nejsem scopen na to odpovědět, ale smotného mě to celkem zajímá. Momentálně na to mám ten názor, že je to prostě kravina. Ale podívám se na to a pokud úspěšně, tak se mi třeba podaří odpovědět :-). Ono ve všech odstavcích, kde se to zmiňuje je i faktická lež, že nějaký fyzik pozoroval poruchy gravitačních vln - to se dodnes nikomu nepodařilo, i když se o to intenzivně snažíme obrovskými detektory. Ty články o Teslových vynálezech jsou, když už né vyloženě nesmyslné, tak minimálně z velké části podivné.

1 + 1 = 1 + 1
... a nebo taky ne

#5 15. 06. 2011 01:37

rughar

Ha. Tak jsem se na to mrkl. Jestli je ten efekt stlačení časi insiprován článkem

http://true-lies.blog.cz/1001/teslovy-zbrane

Tak je to doslova křížení fyzikálních blábolů dohromady (uz jen podle názvu blogu, který článek uvádí). Cituji

"Kromě toho, jeden z vědců v ionosferické observatoři Arecibo pozoroval poruchy gravitačních vln -- které vykazovaly znaky oříznutého Fourierova rozvoje a efektu stlačení času Teslovy potenciálové vlny -- jež se šířily do okolí exploze."

Toto je vážně ultimátní blbost. O tom jsem psal už před měsíci, že jsem našel u zmínky efektu stlačení času fakt, že někdo měřil poruchy gravitačních vln. v roce 1993 byla udělena nobelovka za to, že dva fyzici zjitili, že jistá dvojhvězda ztrácí energii právě takovým způsobem, jakoby gravitačně zářila. To je poslední objev na úrovni gravitačních vln. Dalším významným pokrokem u gravitěčnáích vln bude snad projekt Lisa, pokud se někdy realizuje (http://lisa.nasa.gov/). Tedy stále nikdo nepotvrdil že existují, jen nepřímo pozoroval, že se něco chová stejně, jako by se to chovalo, kdyby to zářilo.

A ještě ke všemu do konce pozorovat poruchy gravitačních vln, tak to je sci-fi trdého kalibru. Pozorovat nehomogenity něčeho, co se ještě nepovedlo změřit je opravdu už silné kafe.

Každý kdo má alespoň trochu potuchy o tom, jak funguje elektromagnetismus a nebo slyšel o tom, co to je Fourierova transformace, tak se určitě nad tímto článkem vážně pobaví :). Něco takového se orpavdu jen tak nevidí. Nehledě na ty historické nepravdy. Kdyby snad někdo měl zájem, tak si můžeme klidně větu po větě vyvrátit. Ale asi se to trochu mine poitnou.

Nicméně je docela možné, že MiK1234 myslel ještě něco jiného a s efektem stlačení času se setkal jinde. Stejně bych ale řekl, že je to zkrátka jen vykonstruovaný pojem, který budí dojem, že patří do oblasti relativity, aby působil pro laiky "fyzikálně".

PS: Vím že patrně nebude mít moc veliký efekt odpovědět s takovým opožděním, ale jednou jsem to už slíbil :-)

1 + 1 = 1 + 1
... a nebo taky ne

#6 16. 06. 2011 19:39

agnusxx
Reputace:   

↑ rughar:
No asi takhle, už jen podle toho tvého zdroje http://true-lies.blog.cz/1001/teslovy-zbrane  je jasné že tam budou bláboly, takže z tohoto bych nevycházel, podle mě je Tesla jeden z nejvíce podceňovaných vynálezcu a geniu všech dob, vymyslel užasné věci a rozhodně měl potencial na to aby jeho zbraně fungovali, samozřejmě jeho koncepty nejsou dokončené ale věřím že kdyby měl více času se tím zabývat tak by mnoho jeho věcí byla dnes zkonstruována. Ono možná se ti to zdá nesmysl protože nevíš a nikdo neví do teď jak přesně to zamýšlel udělat, takže jedine on sám vědel co a jak chtěl, a z mnoha jeho vizí testují vědci ješte dnes, docela by mě zajímalo co by všechno ješte vymyslel kdyby žil déle.

#7 18. 06. 2011 21:17

rughar

↑ agnusxx:

No dnes už je v tom poměrně jasno. Je možné, že by vynalez něco, co se vynalezlo až pár let po něm. Je ale vyloučeno, že měl potenciál k tomu vymyslet něco, co ještě člověk v elektromagnetismu nezná dnes.

Těžko se to vysvětluje, proč prostě podle mě namá smysl se vrtat v Teslově minulosti. Je to jako zkoumat proč funguje páka v klasické mechnice nebo jestli bychom se od vynálzce kola nedočkali nějakého vynálezu "ještě lepšího kola". Všechno to byly převratné vynálezy na svoji dobu a můžeme se domnívat, že autoři by možná vymysleli něco dalšího, kdyby žili o 10 let déle. Dnes patří ale mnohem spíše do historie. Fyzikálně jsou vyřešené a věda je dnes zcela jinde - mnohem dál. Dnes je asi každému jasné, že už nemá moc smysl se vracet zpátky ke kolu a vymýšlet "lepší kolo". Klasická teorie elektromagnetismu je dnes už také "zastaralá" a dořešená. Za života Tesly v ní byly ještě nejasnosti. Ty už dnes nejsou a když podáte některý z Teslových návrhů nějakému školákovi a dáte mu do ruky k tomu tabulky, hravě vám řekne se znalostí z učebnic elektromagnetismu, jestli to bude fungovat nebo ne. Není mi známa žádná Teslova rozpracovaná věc, o které by někdo nevěděl, jestli by to mohlo nebo nemohlo fungovat. A rovněž mi není znám ani fyzikální ústav, který by tyto otázky nějak seriózně řešil.

1 + 1 = 1 + 1
... a nebo taky ne

Zápatí