Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 06. 2011 11:41

Fredy.00
Favorit Jeleny
Reputace:   

přilehlá strana k úhlu 45 stu´ńů?

U pravoúhlého trojúhelníku, máte v bodě pravého úhlu 45 stupňů.

Jaká strana je k tomumo úhlu ovšem přilehlá, a jaká protilehlá?

Jindy je to jasné, ale tady sám nevím.

http://imageshack.us/photo/my-images/18/trojv.jpg/

Takže co je přilehlá strana k úhlu alfa? b anebo a?

Potřebzju to do příkladu kde počítám s cosinusem

• (téma jako vyřešené označil(a) ((:-)))

#2 19. 06. 2011 11:50

Mythic
Reputace:   

Re: přilehlá strana k úhlu 45 stu´ńů?

wtf? V bode u ktereho je pravy uhel neni 45°, ale 90° to snad ví i dítě ze třetí třídy? A připadá mi ten trojúhelník uplně stejně jasnej, jako každej jinej trojúhelník. Strany a, b jsou odvěsny a strana c je přepona tohoto pravoúhlého trojúhelníku.

#3 19. 06. 2011 12:08

Alivendes
Reputace:   58 

↑ Mythic:
Prosil bych trochu změnit tón, věř mi že jsem v prváku na gymplu a mnozí studenti z naší třídy u zkoušení spočítaji hodnotu cosekans místo hodnoty sinu.
Děuji

Volané číslo je imaginární. Otočte prosím telefon o 90 stupňů a zkuste to znovu.

#4 19. 06. 2011 12:28 — Editoval TehTox (19. 06. 2011 12:34)

TehTox
Reputace:   

No, v prvé řadě to chce trošku pozměnit a upřesnit vyjadřování.

U pravoúhlého trojúhelníku, máte v bodě pravého úhlu 45 stupňů.

Tak je tam teda pravý úhel nebo 45°?
Mám za to, že máš na mysli přílehlou a protilehlou odvěsnu. Na tvém obrázku jsou odvěsny $a$ a $b$, přičemž obě dvě vychází z vrcholu $C$, u kterého je tedy logicky pravý úhel $\alpha$. Takže jediné, co je na tomto obrázku protilehlé k úhlu $\alpha$ či vrcholu $C$ je přepona, ergo strany přilehlé jsou $a$ i $b$. Což patrně vylučuje použití některých gon. fcí s úhlem $\alpha$ což?

Za druhé, vůbec nevíme co po nás chceš. Jaké je například zadání příkladu atd. Mám takový pocit, že jsi ani neuvedl všechny zadané údaje.
A za třetí, pro větší přehled neměň označování úhlů. Úhel $\alpha$ má ležet u vrcholu $A$, u vrcholu $C$ je úhel $\gamma$

#5 28. 06. 2011 13:05 — Editoval ((:-)) (28. 06. 2011 22:44)

((:-))
Dana
Místo: Bratislava
Reputace:   285 

Zhrniem riešenie úlohy:

V slovnom zadaní bol pravdepodobne zadaný uhol $\alpha$ s veľkosťou $45°$. Zadávateľ omylom priradil uhlu 45° charakteristiku "pravý uhol", z toho potom pravdepodobne vyplynul aj obrázok a z toho pochybnosť o priľahlosti a protiľahlosti strán...

Zápatí