Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 06. 2011 13:14

Mathe
Reputace:   

Kdy použít implikaci ?

Ahoj, mám v predikátové logice formalizovat výrok: Žádné celé číslo není větší, než jeho druhá mocnina.
Ještě mám dány predikáty $Z(x)$ x je celé číslo, $V(x,y)$ x je větší než y a funkční symbol $d(x)$ druhá mocnina x.
Já bych to udělal takto:  $\forall x (Z(x) \Rightarrow \neg (V(x, d(x)))$. Náš profesor to udělal trochu jinak, nejdříve si větu převedl na to, že existuje celé číslo, pro které platí, že je větší než jeho druhá mocnina a to znegoval. $\neg(\exists x Z(x) \wedge V(x,d(x))$. Ale nevím, proč tam místo spojky a nepoužil implikaci.

Mohl by mi někdo říct, kdy se používá implikace a kdy spojka a.

Ještě bych se chtěl zeptat, jak silně váže implikace (vím že nejslaběji, ale co to znamená) ? Mám příklad $(A \wedge B) \Rightarrow B \vee A \\ \neg(A \wedge B) \vee (B \vee A)$ A pak už normálně roznásobit závorky ? Nebo to dopadne takhle: $\neg(A \wedge B) \vee B \vee A$

Děkuji

#2 19. 06. 2011 14:08

check_drummer
Reputace:   106 

Re: Kdy použít implikaci ?

Implikaci lze vyjádřit pomocí jiné spojky a naopak, např. $(A \Rightarrow B)$ je ekivalentní s $\neg(A) \vee B$. Tedy oba výroky výše jsou ekvivalentní.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

Zápatí