Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahojte, chcel by som sa spýtať na princíp riešenia tohto príkladu:
Viem,že musím použiť Biot-Savartov zákon dB = (u / (4*PI)) * (I * dl x r) / r^3
ale neviem si poradiť s tým ako rátať indukciu od tých závitov. Vedeli by ste ma
niekto aspoň naviesť na správnu cestu ?
Ďakujem

↑ stibro:
Já bych asi spočítal příspěvek jednoho závitu a pak vysčítal příspěvky přes všechny závity (pozor, příspěvky od různých závitů budou různé).
ďakujem za rýchlu odpoveď. Práve s tým mám problém. V zošite som našiel takéto riešenie:
L * dN = dr
dB = 
B = 
(edit: opravený konečný výsledok - chýbalo tam N )
Netuším, ale čo vlastne znamená (a aká je za tým úvaha) ten riadok L * dN = dr.

↑ stibro:
Ten výsledek se mi nelíbí, vyšlo mi to stejně, jen to mám ještě vynásobené N. Bylo by divné, kdyby to nezáviselo na počtu závitů, proto bych víc věřil svému výsledku.
Bude zřejmě
. Přírůstek poloměru dr je zřejmě úměrný přírůstku počtu závitů, konstanta úměrnosti zřejmě musí být L. Tomu integrálu nerozumím, co je a, b? Kde jsi ten integrál vzal?
↑ Pavel Brožek:
Za ten integrál sa ospravedlňujem. Nešlo mi dať za hranice R1 a R2, tak som tam dal "a" a "b".
Súhlasím s tebou, vo výsledku asi naozaj chýba ten počet závitov. Už mi je to celé jasnejšie, sám
by som ale asi nedošiel na ten prírastok polomeru dr.
ďakujem veľmi pekne za pomoc
Stránky: 1