Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte. Prosím vás, vedel by mi niekto vysvetliť faktoriál? Konkrétne ten "rozklad" (pri počítaní vo výrazoch) napr. že (2n+1)! sa môže rozložiť na (2n+1)x2n!, prečo sa to takto rozkladá, je tam nejaký "vzťah" medzi tým, ktorý sa musí dodržiavať? Ďakujem za odpovede.

↑ Marek9411:
Ano, platí vztah
. Z něho se vychází (za n se může dosazovat libovolné přirozené číslo). Takže pak třeba
.
↑ Pavel Brožek:
Akosi mi ale stále nedochádza prečo, nevieš to nejako jednoducho vysvetliť, čo sa má za čo dosadiť?
↑ Marek9411:
Zdravím
obecně platí, že . Takže například
Faktorial 4 můžeš napsat ale taky jako . Protože .
A thoto využíváš právě v tvým případě.
(2n+1) je liché číslo a před ním je sudé(o 1 menší), tedy 2n, proto lze napsat jako
↑ MartinK:
Ale prečo je to tak? :) Ja tomu stále akosi nechápem, chcel by som prísť na nejaký jednoduchý systém, podľa ktorého sa to dá rozkladať, existuje také niečo?

platí pro libovolné přirozené n. Pokud
bude přirozené číslo, pak platí
. Pokud bude přirozené číslo třeba
, pak platí
. Jinak řečeno, faktoriál přirozeného čísla můžeš vždy zapsat jako to číslo krát faktoriál čísla o jedna menšího. Offline

↑ Marek9411:
Dá se to využít i obráceně. Z
si vyjádříme ten faktoriál na pravé straně, dostaneme
. Když teď nahradíme
, dostaneme
.
Můžeme tedy využívat i toho, že faktoriál přirozeného čísla se rovná faktoriálu čísla o jedna většího vydělenému tím o jedna větším číslem.
Při výpočtech pak použiješ to, co se ti zrovna hodí (jestli to chceš převést na faktoriál menšího nebo většího čísla).
↑ Pavel Brožek:
Jasně doplním tam tu závorku. :)
PS: To liché číslo jsem tam napsal proto, protože tak si lze danou situaci dobře představit.